Llibres

Els homes de la Mancomunitat

La Diputació de Barcelona publica un ‘Diccionari biogràfic dels diputats de la Mancomunitat de Catalunya (1914-1925)’

En el llibre han participat una trentena de col·laboradors, coordinats per Enric Pujol i Josep Santesmases

Malgrat la seva importància històrica, no va ser fins al 1996 quan es va disposar d’una monografia extensa i globalitzadora de la Mancomunitat de Catalunya, un volum dirigit per Albert Balcells i que va incloure la participació d’Enric Pujol i Jordi Sabater. Però va ser sobretot a partir del centenari de la institució, el 2014, quan van començar a proliferar els llibres i les monografies territorials. Mancava, però, una obra que es dediqués a resseguir el perfil dels protagonistes d’aquella primera experiència autonòmica, els diputats que la integraven. I va ser precisament aquell any quan va començar a gestar-se un projecte ambiciós.

La idea d’un Diccionari dels diputats de la Mancomunitat de Catalunya, que ara es presenta en el format de llibre, va partir de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i de l’Institut Ramon Muntaner. I va prendre forma a través d’un acord amb la Diputació de Barcelona, al qual van afegir-se les de Girona, Lleida i Tarragona. Des de bon començament, va tenir com a coordinadors generals els historiadors Enric Pujol i Josep Santesmases. A partir de cinc coordinadors territorials i d’una trentena de col·laboradors, que van assumir la tasca de recerca i redacció de les entrades, el projecte ha permès descobrir el perfil personal i polític d’alguns diputats desconeguts “fins i tot per part dels mateixos historiadors”, tal com reconeixen els coordinadors.

A banda de les presentacions institucionals, el llibre va precedit d’un text introductori d’Albert Balcells en què explica el funcionament del sistema electoral per accedir a les diputacions. A diferència de la situació actual, aleshores eren els homes majors de 23 anys els que escollien directament els diputats a partir d’eleccions en què els districtes electorals es corresponien amb els partits judicials. El Diccionari inclou tot el període de funcionament de la Mancomunitat, des del 1914 fins al 1925, quan va ser dissolta per la dictadura de Primo de Rivera després d’un procés de control polític, desprestigi mediàtic i desnaturalització administrativa que es va perllongar dos anys. Però, malgrat cenyir-se als diputats que es van mantenir actius fins al cop d’estat (el 1923), en bona part dels casos la seva trajectòria política va anar molt més enllà d’aquest període de nou anys, motiu pel qual el Diccionari acaba oferint un retrat molt més ampli. El treball de camp, que es concreta en cadascuna de les 233 entrades, també ha permès als coordinadors traçar un perfil sociodemogràfic de la classe política que va participar en una institució tan important com desconeguda, situada entre els ajuntaments i les Corts. En la introducció, per exemple, s’avança que un 32% d’aquells homes (no hi ha cap dona) eren propietaris de terres i alguns fins i tot hisendats; o que més de la meitat eren llicenciats en dret. En el llibre també es ressegueix la trajectòria d’aquells homes després de la dissolució de la institució, amb una conclusió esfereïdora: 41 dels 233 diputats de la Mancomunitat van pagar amb la presó, l’exili o la mort el trasbals provocat per l’esclat de la Guerra Civil.

El projecte es va editar inicialment en format digital, però amb la idea de convertir-lo en un llibre

El Diccionari biogràfic dels diputats de la Mancomunitat de Catalunya (1914-1925) va néixer com un projecte digital, consultable a través del web Diputatsmancomunitat.cat/mancomunitat. Aquesta opció no només permetia acumular molta informació, sinó que també el convertia en una eina oberta, amb capacitat per esmenar o modificar els continguts de les fitxes biogràfiques. Al mateix temps, també oferia al lector diferents opcions de cerca, des dels noms del diputat fins al partit judicial que va representar. A banda d’aquesta informació, en cadascuna de les entrades el lector pot trobar una explicació detallada de la trajectòria personal (origen familiar i estudis) i política dels diputats, amb la seva militància ideològica i les activitats professionals o associatives que va desenvolupar. I, òbviament, les iniciatives que va impulsar o en què es va implicar a la Mancomunitat. En bona part de les entrades també apareix una fotografia i la signatura del diputats corresponent; elements que permeten identificar-los molt millor. I, al mateix temps, una llista dels textos que va escriure i els estudis que se li han dedicat. Encara avui, el web es manté plenament operatiu; però, des de bon començament, els impulsors tenien la idea de donar-li forma de llibre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

obituari

Mor als 63 anys Laurent Cantet, Palma d’Or de Canes per ‘La classe’

París
CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona