«No és fàcil fer una arquitectura que arribi al cor de la gent, com la de Jujol»

L'actor nord-americà John Malkovich va lloar ahir, en la seva primera visita al Metropol, l'obra de l'arquitecte tarragoní

Quan l'actor va baixar del luxós cotxe negre que el va deixar a la porta del Teatre Metropol de Tarragona, al voltant d'un quart d'una del migdia, es va desfermar un allau de flaixos fotogràfics. Però va passar ràpidament cap a l'interior, en el que era la seva primera visita a l'únic teatre construït per Josep Maria Jujol, «que només havia vist en fotografies», va dir. Fa uns anys, l'actor ja havia visitat de forma anònima la Casa Bofarull dels Pallaresos i l'església de Vistabella, a la Secuita (la que considera la millor obra de Jujol, perquè «impressiona molt» i perquè: «El que sents quan hi entres és diferent a qualsevol altra església, i això que jo no soc gens religiós»). Però la d'ahir era la seva primera estada al Metropol, que va visitar acompanyat de l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i de diversos regidors; de Josep Llinàs, l'arquitecte que va reformar el teatre, l'any 1995, i de l'artista Perejaume. Aquests dos darrers van compartir amb Malkovich la taula muntada a l'escenari del Metropol. Moderats per Antonio Salcedo, professor d'història de l'art de la URV, tots tres, de diferents disciplines però amb la passió comuna per Jujol, van lloar la figura d'aquest tarragoní, col·laborador de Gaudí.

Com neix l'admiració de Malkovich per Jujol? Primer, per la influència del seu pare, que s'encarregava de la preservació arquitectònica d'edificis històrics. Però sobretot perquè, en un viatge a Barcelona, es va quedar «estupefacte» mentre passejava per la Diagonal i va descobrir la Casa Planells, projectada per Jujol: «Em vaig quedar parat, mirant la casa, i aquella mateixa nit ja vaig llegir un llibre sobre Jujol», va explicar l'actor durant la taula rodona. Des d'aquell moment, no ha parat de créixer la seva admiració per un estil arquitectònic que «arriba al cor de la gent». Malkovich va dir que allò que més li agradava de Jujol és «la seva imaginació i la seva atenció posada sempre en el detall». «Molt poca gent pot, avui, crear un edifici com els de Jujol, que et toquen el cor, que mouen sentiments dins teu», hi afegia Malkovich, que s'engrescava quan definia la seva admiració pel Metropol: «Com a teatre és fantàstic, meravellós.., tan bonic que no trobo paraules per descriure'l». Per això, l'actor va dir sentir-se «encantat» de poder actuar en aquest escenari. A la nit, hi va representar el seu espectacle The infernal comedy, un concert líric en què intervenen una orquestra barroca i dues sopranos. L'actor oferirà avui una segona funció, a dos quarts de deu de la nit.

Ahir, en el seu primer dia a Tarragona, l'actor, que s'allotja a l'hotel Mas Passamaner, a la Selva del Camp, va dinar al restaurant La Puda, al Serrallo. Però van ser quatre mossos, perquè va voler marxar a descansar a l'hotel abans de la seva estrena al Metropol.

LES FRASES

JOHN MALKOVICH
ACTOR
«És un honor poder representar una obra al Metropol, l'únic teatre de Jujol; un lloc molt íntim»
«Als edificis de Jujol, t'hi trobes com si s'estiguessin movent, com si caiguessis dins l'aigua»
«Molt poca gent pot crear avui dia un edifici com el de Jujol, que et toca el cor, que mou sentiments»
«Desafortunadament, Jujol va viure a l'ombra de Gaudí. Seria difícil imaginar el modernisme si Jujol i Gaudí no haguessin existit»
JOSEP LLINÀS
ARQUITECTE
«Les persones que tenen un interès per Jujol no és per un fet purament cultural, sinó apassionat»
PEREJAUME
artista plàstic
«Quan visites una obra de Jujol no saps si ets tu que camines o l'edifici que es desplaça»
«Avui privilegiem massa el temps i menystenim el lloc»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Figa Flawas, The Tyets, Lia Kali, Stay Homas i Chenoa, entre els primers noms de la festa major

TERRASSA
cinema

Retrospectiva d’Agustí de Villaronga a la Filmoteca

Barcelona
música

500 professionals passaran per la 20a FiM Vila-seca

Barcelona
ART

El Bòlit de Girona dona vida i visibilitat a l’aire

Girona
Festival

Neix De Soca-rel, festival literari de la llera del Ter

Barcelona
llibres

Josep M. Quintana novel·la el desterrament de Nahmànides

Girona
arts escèniques

El festival Moujuïc portarà nou propostes de dansa al Castell de Montjuïc

BARCELONA
EQUIPAMENTS

El Museu Pau Casals defensa a Portugal la seva nominació com a millor museu europeu

EL VENDRELL
CULTURA

Mor l’escriptor Paul Auster, un dels grans referents de la literatura nord-americana