cultura

L'Orquestra de Cadaqués rep 226 sol·licituds d'inscripció al 10è Concurs Internacional de Direcció

José María Sánchez-Verdú ha compost l'obra que s'interpretarà en la final

El més important del concurs, segons van coincidir a explicar ahir el director artístic de l'orquestra i del concurs, Llorenç Caballero, i el director guanyador de l'esdeveniment l'any 2006, Pablo González –nomenat recentment director de l'OBC–, és el fet que després de guanyar-lo t'esperen, a més de 6.000 euros, fins a 29 formacions orquestrals de reconegut prestigi amb les quals el director guardonat dirigirà un programa –al voltant d'un centenar de concerts– amb cadascuna d'elles al llarg de les tres temporades següents. Això suposa llançar –rellançar en el cas de González– la carrera artística d'un director. Aquest és un dels punts de prestigi del concurs, que té un pressupost de 240.000 euros, dels que el converteixen en un esdeveniment de referència.

40 nacionalitats

Les 226 sol·licituds rebudes, de participants de 40 nacionalitats diferents, confirmen la importància de la cita. El comitè seleccionador del concurs en va escollir 67 per currículum i referències, mentre que van deixar lliures 10 places per aquells músics que no tenen un currículum destacable en la direcció, però que sí que en tenen un de sòlid en la interpretació. Aquestes 10 places es dirimiran en una fase preliminar que se celebrarà a la Sala l'Amistat de Cadaqués el 31 de maig, i l'1 i 2 de juny. Del 3 al 5 de juny se celebrarà la primera prova, a Cadaqués, mentre que els dies 6, 7 i 8 es duran a terme la segona prova, la tercera, la semifinal i la final, a l'Auditori de Girona. El dia 9 de juny se celebrarà, també a l'Auditori, el concert de presentació del director guanyador, amb l'Orquestra de Cadaqués. Totes les proves són obertes al públic i el concert final també, tot i que es farà en la modalitat oberta: al final del concert serà el públic que determinarà si vol pagar o no diners, i quants, pel concert que acaba de presenciar.

Jurat prestigiós

El director rus Gennady Rodzhdestvensky és el president del jurat d'aquesta edició del concurs, que és de periodicitat biennal. Aquest òrgan el completen els directors i experts en orquestres simfòniques Burkhard Glashoff, Lutz Köhler, Huw Humphreys i Glòria Isabel Ramos.

En el repertori del concurs hi figuren peces de Mozart, Beethoven, Mendelssohn i Ferran Sor, a més de la peça Hakkan IV, composta expressament per José María Sánchez-Verdú. Aquesta també és una aposta preferent de l'organització per la música contemporània. L'obra de Sánchez-Verdú, d'uns 8 minuts de durada, s'entrega només als tres semifinalistes, que tenen una hora per treballar-la abans de mostrar-la. Aquesta mateixa obra també s'haurà d'interpretar en la final. Sánchez-Verdú va explicar que Hakkan IV forma part d'un cicle i que en aquesta obra els participants treballaran la tècnica de direcció i noves maneres d'articular el llenguatge. Hakkan IV és la transposició musical de la contemplació d'un mur, amb diferents textures, però és que a més la dificultat estarà en què mitja orquestra manté el tempo i l'altra mitja va més lenta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.