cultura

El festival Panorama d'Olot manté l'esperit transgressor amb una atraient programació

Un any més es vincula la mostra i els espectacles amb l'entorn

La presència per videoconferència, en la presentació d'ahir del Panorama, de la subdirectora general de Difusió Artística del Departament de Cultura de la Generalitat, Sílvia Duran, deixava clar, i ho va explicitar ella mateixa, que el Panorama és un d'aquells esdeveniments «estratègics» per a la conselleria. També ho és per a l'Ajuntament, tal com va expressar la regidora olotina de Cultura, Anna Torrent, i a aquestes dues administracions, s'hi ha afegit aquest any, per primera vegada, el Ministeri de Cultura, que ha fet una aportació (30.000 euros) per cobrir un pressupost d'uns 180.000 euros (75.000 cadascuna de les dues parts restants).

Tena Busquets, directora artística del festival, acompanyada d'Anna Torrent, va anar desgranant un cartell molt atraient i curull d'espectacles singulars, ric en propostes de difícil cabuda en altres mostres o festivals i que trenquen les convencions escèniques, les estructures, amb una barreja de llenguatges notable. Un any més, tot estarà vinculat amb l'entorn, una línia que es va començar a explorar fa tres edicions, que s'ha mantingut i que, al mateix temps, serveix com a criteri per triar les propostes.

El Panorama té aperitiu, i per degustar-lo s'han organitzat dos autobusos per anar fins a Barcelona, el 3 de juny, i assistir en directe a la performance de David Ymbernon, un dels habituals del festival, a casa seva. Però és que també hi ha postres, el 19 de juny, dia que Pim Pam Pum Foc! oferirà l'espectacle Liliana, basat en el recull poètic i artístic homònim d'Apel·les Mestres.

El premi nacional de circ

Un dels espectacles destacats del festival i que a l'organització li fa una «especial il·lusió» que hi sigui, per la qual cosa ha fet un esforç important, és el captivador La sort du dedans, de la companyia Baró d'Evel Cirk, que ja va presentar aquest espectacle de circ contemporani a Girona per Temporada Alta (el festival n'era coproductor) i que darrerament ha rebut el premi nacional de cultura en la categoria de circ. La sort du dedans és una creació de Blai Mateu i Camille Decourtye, els intèrprets juntament amb el músic Thibaud Soulas, el seu violoncel i el cavall Bonito.

Un dels espectacles singulars serà L'altra banda del mirall, en què «s'intenta explicar l'entorn de la creació de manera física», segons Busquets. La primera part la protagonitzaran els valencians Losquequedan, els quals, amb la col·laboració del públic, construiran a escena tots els documents de justificació per rebre una subvenció d'un espectacle que no existeix (dossier de premsa, fotografies, publicitat, etc.). Després, seguint aquesta mateixa línia argumental, un crític, un teòric, una mànager i una programadora, aquests de veritat, explicaran «escènicament» el rerefons del seu treball, mentre sonen els Projecte A.

Una altra de les perles del festival és l'espectacle H.G., dels suïssos Trickster, un espectacle d'un sol espectador, «una experiència individual i sensorial que du a transitar pels entorns de la caseta de xocolata de Hansel i Gretel, desitjant no trobar-se la bruixa quan es creuï el bosc». Uns auriculars, una veu que guia l'espectador i estímuls visuals, sonors i olfactius són la base de l'espectacle. La ballarina i coreògrafa Àngels Margarit recupera, després de molts anys, l'emblemàtic Solo per a habitació d'hotel, que ha ballat en hotels dels cinc continents, a la suite nupcial de l'Hotel Riu, mentre que els portuguesos Circolando presentaran Casa-abrigo, que tanca una trilogia que han dut al festival i que es caracteritza per l'estimulant barreja de teatre físic, dansa, arts visuals, música, videocreació i una poètica molt característica del grup de Porto.

Els tallers són novetat

Una de les novetats del festival és el taller d'espectadors, que a més convalida crèdits universitaris, i l'escola de programadors, en tots dos casos a càrrec del gestor cultural Mehdi Idir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Cultura

Mor l’estatunidenc Duane Eddy, ‘el rei de la guitarra twang’

ARTS EN VIU

Terrats en Cultura concentra les activitats culturals de capvespre

BARCELONA
cinema

Meryl Streep rebrà la Palma d’Or d’Honor al Festival de Canes

Barcelona
ARTS EN VIU

El Lliure celebra ‘Thauma’, un poema escènic que desborda la creació

BARCELONA
Cultura

Mor la pianista japonesa Ingrid Fujiko Hemming

música

L’Auditori indaga en la relació de l’ésser humà amb la natura

Barcelona
Cultura

Joan Colomo i la Ludwig Band, al cartell del Festival EnCanta de Roda de Ter

Roda de Ter
música

Festival Eufònic, arts sonores i visuals, oli i clementines

Barcelona
arquitectura

Arriben les (set) Setmanes d’Arquitectura

Barcelona