Cinema

Crítica

cinema

L’horror a Guatemala

En un passatge de Nuestras madres, una ficció que vol donar compte de les ferides obertes per les barbaritats comeses per l’exèrcit (i de manera particular la violència exercida contra les dones) en la seva lluita desigual contra la guerrilla durant la guerra civil a Guatemala, es mostren unes dones maia a la manera d’un retrat. És el moment de més força visual d’una pel·lícula que, avalada per la Càmera d’Or a la millor òpera prima presentada en la passada edició del Festival de Canes, sobretot se sustenta en la significació corprenedora del tema que aborda.

Tanmateix, qui escriu aquestes línies hauria volgut escoltar el testimoni d’aquestes dones (siguin víctimes reals o representades) després d’haver-ne sentit una que explica com el seu marit va ser torturat i assassinat pels soldats que també van vexar-la i violar-la. Això sense un dramatisme afegit dins la sobrietat que caracteritza aquest film dirigit per César Díaz. És com si aquesta ficció inspirada en uns fets reals generés el desig que fossin abordats des d’un registre documental que, a més, fes més atenció a la població indígena, víctima de tants d’abusos.

Potser també és perquè el guió no acaba de donar consistència a la trama principal a l’entorn d’un forense que, investigant el parador dels desapareguts en la guerra, troba una empremta fotogràfica que el du a la recerca del seu pare guerriller fins haver d’afrontar d’una manera inesperada la seva identitat. Hi ha un moment en què el film decau fins que la mare del protagonista aporta el seu testimoni. En tot cas, una contribució a la memòria deguda a les víctimes de la violència militar d’un país que, havent trigat a fer-ho, va jutjant els botxins.

Nuestras madres
Director: César Díaz
Guatemala, 2019


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

solidaritat

La campanya Girem full! assoleix 1.037 hores de recerca contra el càncer fomentant la lectura

barcelona
cinema

J. A. Bayona serà membre del jurat del 77è Festival de Canes

BARCELONA
porqueres

La Principal de Porqueres tindrà una placa al parc Manel Saderra i Puigferrer

porqueres
música

Billie Eilish actuarà al Palau Sant Jordi el 14 i el 15 de juny de 2025

barcelona
42 edició de comic barcelona

A la recerca de nous lectors de còmic

Barcelona
Crítica
música

Incògnites del Misteri

GIRONA
Cultura

Mor C.J Sansom, escriptor escocès de novel·les de suspens

art

L’entrada al Museu Picasso de Barcelona serà gratis tots els dijous, divendres i dissabtes al vespre

barcelona
sant jordi

Per Sant Jordi es van vendre dos milions de llibres

Barcelona