Llibres

Sant Jordi, aquest any, serà finalment el 23 de juliol

La celebració s’anomenarà Dia del Llibre i de la Rosa, per evitar dir-ne Sant Jordi, que només pot ser el 23 d’abril

La data definitiva l’han acordat entre la Cambra del Llibre i el Gremi de Floristes

Després d’unes setmanes de dubtes, esperes, reunions, nervis, discussions, més dubtes, dits encreuats i moltes xifres catastrofistes damunt de totes les taules del sector del llibre –amb l’afegit puntual del sector dels floristes–, ja hi ha una data acordada per a la celebració de la diada de Sant Jordi II: dijous 23 de juliol.

La Cambra del Llibre, formada pels gremis i les associacions d’editors, llibreters, distribuïdors i arts gràfiques de Catalunya, juntament amb el Gremi de Floristes i el sector de la flor de Catalunya, van acordar ahir celebrar el 23 de juliol l’anomenat Dia del Llibre i de la Rosa, fórmula amb què s’evita referir-se a la festa popular com a Sant Jordi, que només pot tenir lloc el 23 d’abril, lògicament.

“Conscients que el dia 23 de juliol encara s’hauran de mantenir mesures per protegir la salut de tothom, els gremis ens posem a disposició de les administracions públiques i de les autoritats sanitàries per trobar les fórmules i escenaris més adequats per celebrar-ho amb les màximes garanties”, comunica la Cambra.

La concreció dels molts serrells que pengen de la celebració d’un esdeveniment multitudinari com aquest dependrà de com evolucioni la pandèmia en els tres mesos i mig que falten per a la data. Tant de bo resulti més senzill de gestionar del que ara sembla, tenint en compte previsions que no veuen factible abans de la tardor la celebració de partits de futbol (i altres esports) i concerts de gran format. Tant de bo per als sectors implicats, però especialment per a la societat, perquè voldrà dir que s’ha superat la fase més greu d’aquesta onada de la Covid-19.

La data arriba en un moment en què les iniciatives per part d’editors i llibreters es multipliquen i s’encavalquen. Ja es veurà si aconsegueix unir, dividir més o deixar les coses com estan.

Com de vegades passa en el món polític, en comptes d’unir esforços cap a un sol objectiu, editorials i llibreters llancen missatges encreuats sobre com es pot suplir Sant Jordi, o com es poden vendre llibres abans del 23 de juliol.

Fins ara ja hi havia iniciatives com ara la de Llibreries Obertes, la més matinera, per vendre llibres avui i recollir-los físicament un cop passi el confinament.

Se n’hi han afegit d’altres, com ara la impulsada per un grup de 37 editorials independents, amb la crida #Desconfinemelsllibres, per demanar la compra de llibres pel mitjà que cada lector consideri oportú. “Si voleu que en el món exterior els llibres sobrevisquin, aquest Sant Jordi us necessitem més que mai”, afirmen. La majoria d’aquestes editorials es van fundar al voltant de la crisi del 2008. D’altres de més antigues havien funcionat sempre en règim espartà. “L’epidèmia ha interromput la nostra activitat en l’època de la gran collita. [...] La catàstrofe anunciada no té cap altre tallafoc que vosaltres, llegidors.” No demanen, ni descarten, que es vulguin els llibres a casa a través de missatger. En canvi, 37 (també) llibreries, amb el hashtag #Santjordietstu, signen un manifest en què demanen la compra avançada de llibres (webs, plataformes, xec regal...), però insistint que s’esperi al final del confinament per tenir-los físicament, com a conducta responsable.

I les deu editorials que formen l’associació Llegir en Català (i que també formen part d’altres iniciatives) han posat en marxa la campanya informativa #Obrimfinestres, en què editors i autors recomanaran llibres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona
cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA