cultura

Quaderns de la Revista de Girona presenta demà la monografia sobre la Mare de Déu del Mont

Joaquim Tremoleda i David Pujol són els autors de la monografia número 150 de la col·lecció Quaderns de la Revista de Girona, dedicada al santuari de la Mare de Déu del Mont i el seu entorn, que es presentarà demà a la seva capella (17h). A l'acte, també hi participaran el vicepresident i diputat de l'àrea de Cultura de la Diputació, Roger Zamorano; el president del consell d'administració de Caixa Girona, Manel Serra; el president del patronat de la Mare de Déu del Mont, Josep Serra, i el poeta, escriptor i articulista Antoni Puigverd, que presentarà el llibre. Després de la presentació, es cantaran unes peces i s'oferirà una copa de cava. Aquest acte s'emmarca dins l'homenatge anual a Jacint Verdaguer i també forma part dels actes de presentació del setè centenari del santuari de la Mare de Déu del Mont, 1311-2011. L'església es va construir entre els anys 1311 i 1318, quan Bernat era abat de Sant Llorenç del Mont. La primera cita de Sant Llorenç del Mont, com a cel·la sufragània de Sant Aniol d'Aguja, apareix en un diploma de Carles el Calb, nét de Carlemany, l'any 871. El 887, el comte Radulf va comprar l'església al monestir de Sant Aniol i, el 899, Sant Llorenç pertanyia a la catedral de Girona, segons un precepte de Carles el Ximple. El 922, el monestir de Sant Llorenç era una abadia benedictina, sota la protecció del bisbe de Girona. El 1034, el monestir és citat ja com a Sant Llorenç del Mont, en un document de Guillem el Gras.

La llarga història de la Mare de Déu del Mont té altres capítols destacats i més recents com ara l'estada que mossèn Cinto Verdaguer hi va fer, el 1884, durant la qual va escriure diversos poemes, com ara L'ermita del Mont. El llibre de Tremoleda i Pujol també esmenta altres personatges vinculats d'alguna manera al santuari i els seus voltants com ara els Vayreda, Sebastià Trullol, Trinitat Aldrich i Quico Sabaté.

EL LLIBRE

Títol
«La Mare de Déu del Mont»
Autors
Joaquim Tremoleda i David Pujol
Col·lecció
Quaderns de la Revista de Girona
Entitats editores
Fundació Caixa Girona i Diputació


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cinema

Naomi Kawase, la germana japonesa de Lluís Miñarro

Barcelona
David Verdaguer
Actor

“Les persones no som planes, som polièdriques”

Barcelona
MÚSICA

Pérez Treviño desxifra en un llibre el ‘misteri’ del pianista Josep Colom

BARCELONA
cinema - drama

‘Thriller’ coreà amb segell femení basat en fets reals

cinema - drama / biografia

Maria Montessori, una pedagoga revolucionària

cinema - animació / comèdia

Garfield surt de la zona de confort de gat casolà

cinema - cinema bèl·lic

Russell Crowe rescata soldats a Filipines

cinema - drama

Hamaguchi signa una faula sobre la natura i el mal

música

El saxofonista holandès Benjamin Herman actua a l’Hotel Castell d’Empordà

la bisbal d’empordà