cultura

la crònica

Jornada cultural entre reixes

El centre penitenciari de Girona va viure ahir una intensa jornada cultural: al matí, l'escriptora Núria Esponellà va participar en una animada tertúlia amb els presos i, a la tarda, La Penyora i els seus incondicionals hi van muntar una nova edició del seu festival itinerant per les presons catalanes, El Patio. I encara que tingués lloc fora del recinte del centre penitenciari, al vespre es va celebrar al centre cívic Ter la inauguració d'una mostra artística amb obres realitzades pels interns en els tallers de la presó. A l'exposició, que es pot visitar fins al 16 de juliol, s'hi poden comprar quadres, escultures i altres peces a un preu molt assequible, i contribuir així a una bona causa: la reinserció social a través de l'art.

Fa temps que Lluís Llamas i Consol Ribas, el tàndem del restaurant i ateneu lliurepensador La Penyora, col·laboren amb l'equip del centre penitenciari gironí en activitats diverses, entre les quals destaca El Patio, que gairebé s'ha convertit en la festa major de la presó. El festival va néixer aquí gràcies a la bona predisposició de la direcció del centre gironí i de tota la gent que hi treballa, i ja s'ha exportat a altres presons catalanes com ara la Model i, ara fa una setmana, la presó de dones de Wad-Ras, on El Patio va ser tot un èxit.

El programa d'El Patio a Girona era un autèntic luxe: l'actriu tortosina Belén Fabra, ara de plena actualitat per la sèrie televisiva Gran reserva, va presentar ahir a la tarda un acte que va durar gairebé tres hores i va incloure les actuacions de Sergi López, Daniel Higiénico, Ariadna Puello i Factor Primo i el grup banyolí de percussions i dansa Kokoanga, per acabar amb l'èxit garantit de les rumbes de Jordi Fornells i Pau Ballesteros, d'Hermano Loco. Un gran festival muntat només amb molta voluntat i altruisme, un escenari, un mínim equip de so i poca cosa més.

A Kokoanga, amb la formació reduïda a la meitat per les circumstàncies –sis percussionistes i dues ballarines–, li va tocar trencar el gel, que no és fàcil en aquests casos. Els interns que vorejaven al pati, la majoria intentant refugiar-se del sol implacable de les 4 de la tarda, no van trigar gaire a sintonitzar amb els artistes. Quan Belén i Sergi López van plantejar al públic quin dels dos havia de fer de presentador, l'aclamació dels presents a favor de l'actriu va deixar clar que hi havia ganes de festa. Daniel Higiénico va cantar als cambrers cabrejats; Ariadna Puello, als buscavidas, i Sergi López va oferir el monòleg més porno i psicodèlic del seu Non solum. Els tambors i les rumbes van animar la revetlla i uns quants interns es van animar a ballar. Quan surti, n'hi haurà més d'un que podrà dir que va ballar a la presó amb Belén Fabra i Ariadna Puello.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia