Cultura

Els millors dibuixos del COAC pels seus 50 anys

La Casa Masó exposa una selecció de projectes datats del segle XIX fins avui

La demarcació a Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) celebra els 50 anys de l’Arxiu Històric de l’entitat amb una selecció de projectes d’arquitectes vinculats a les comarques gironines i d’altres llocs de Catalunya que s’exposen a la Casa Masó fins al 9 de gener del 2021. La mostra permet resseguir part de la història de l’arquitectura catalana des de mitjan segle XIX fins a l’actualitat a través dels dibuixos originals d’una vintena d’arquitectes, entre els quals hi ha Francesc de Paula i Vilar, Joan Martorell (amb un dibuix delineat per Antoni Gaudí), Lluís Domènech i Montaner, Camil Oliveras, Rafael Masó, Pelayo Martínez, Josep Claret, el despatx Correa i Milà o RCR Arquitectes, guardonats amb el Premi Pritzker l’any 2017.

Entre els obres presentades, destaquen les que procedeixen de la seu gironina de l’Arxiu Històric del COAC, com ara la Farmàcia Masó Puig (c. 1907), la Farinera Teixidor (c. 1910) i la Casa Batlle (c. 1908), totes tres de Rafael Masó; l’alçat del Cafè Espanya de Barcelona (c. 1880), de Camil Oliveras; la perspectiva axonomètrica de l’Escola de Belles Arts i Arquitectura, també de Barcelona (c. 1954), de Pelayo Martínez Paricio, o l’institut Jaume Vicens Vives (1959), projectat per Josep Claret.

Amb motiu de la commemoració dels 50 anys de l’Arxiu, el COAC ha editat també un llibre que reprodueix 150 dibuixos de la seva col·lecció, incloent-hi els de l’exposició. El propòsit és documentar un a un tots els fons que conserva i, d’aquesta manera, contribuir tant a donar-los a conèixer com a revalorar-los. La tria és representativa de l’arquitectura de tot el territori, i abraça des d’obres d’edificació, urbanisme i paisatgisme. Cada dibuix s’acompanya d’un comentari, ja sigui descriptiu o literari, signat per autors com ara el catedràtic Xavier Monteys, les arquitectes Carolina García, Carme Ribas i Irma Arribas, el fotògraf Manolo Laguillo, i els historiadors Iván de la Nuez i Neus Moyano.

L’Arxiu Històric del COAC va ser creat el 1969 per tal de preservar els fons provinents de l’Associació d’Arquitectes i impulsar la cura dels arxius d’arquitectes catalans notables conservats fins llavors en l’àmbit familiar.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.