Arts escèniques

La veu d’un trauma

Aina Tur estrena al Temporada Alta ‘Una galaxia de luciérnagas’, un monòleg que descriu les conseqüències d’un atracament

El monòleg s’estrena a Salt i, posteriorment, fa temporada al Maldà i ‘bolos’ a Palma i Maó

Aina Tur, de ben jove, va ser víctima d’un atracament a mà armada a Llatinoamèrica. El trasbals de l’agressió i la resposta de la policia, que li donava com a opció que, a partir de llavors, anés armada i que, si trobaven els cinc delinqüents, els assassinarien, va trasbalsar la jove, que, dues dècades més tard, ha decidit passar-ho a paper. L’obra, que interpreta l’actriu Anna Alarcón (que ja la va atrapar per la seva interpretació de Psicosi de les 4.48, de Sarah Kane), Una galaxia de luciérnagas, s’havia d’estrenar al Festival Grec, però la dificultat d’assaig durant el confinament ha obligat a traslladar aquella estrena, fins avui, al Teatre de Salt (20:30 h) dins del Festival Temporada Alta. Al novembre, aquesta obra es representarà al Maldà, un dels coproductors de la peça (com també ho són els teatres Principal de Palma i de Maó, i Fira Tàrrega, per on també es programarà aquest muntatge amarg).

La dramatúrgia que ha elaborat Aina Tur juga amb el present i el passat, tot recordant el que va viure i com s’ho mira des de la distància geogràfica i temporal. Per l’autora, el seu text necessita que s’interpreti des d’una veritat absoluta i per això cal “un compromís molt fort” de l’actriu. En el muntatge, més enllà de la sensació de víctima, hi ha la denúncia d’un govern que permet el domini de les famílies ostentoses, des de fa dècades, que posseeixen la riquesa econòmica del país, davant d’una majoria de la població amb molt pocs recursos. Ara s’hi ha incorporat una perspectiva europea, una responsabilitat per evitar de parlar del Primer i el Tercer Món i per reconèixer que, en tot cas, “hi ha societats riques i pobres”. Però, tot i això, insisteix, caldria preguntar-se de què és rica cada societat: és una riquesa material, artística, natural?, planteja la directora.

Una galaxia de luciérnagas, escrita i interpretada en castellà, perquè va ser la llengua amb què va viure el trauma, revela “fins a quin punt som responsables de certs privilegis”. Alarcón ha destacat que el text permet fer un viatge interior; “és un monòleg molt ben escrit”.

El festival continua

El director de Temporada Alta, Salvador Sunyer, va insistir ahir en roda de premsa que el festival mantindrà l’aforament que permetin les autoritats i provarà de compatibilitzar les funcions amb els possibles tocs de queda. El que compta és que es volen fer totes les funcions programades, imprescindible per al sector.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les cares diverses del ‘true crime’

Barcelona
novetat editorial

L’assassí més famós d’Irlanda, radiografiat

Barcelona
Laia Vilaseca
Novel·lista

Laia Vilaseca: “Escrivint, continuo sent jardinera i no arquitecta”

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

L’Alegria que ‘triomfa’ als Premis de la Crítica

BARCELONA
música

El nou festival Guixolstronic proposa 12 hores de música electrònica

st feliu de guíxols
cultura

L’associació de museòlegs, sobre el polèmic canvi d’orientació del Museu del Disseny: “Caldrà esperar a que es presenti el projecte definitiu”

barcelona
Música

El Festival de Prada s’estén i ofereix concerts sense fronteres

Girona
DANSA

El Sismògraf convoca a respirar amb la natura i a flirtejar amb la tecnologia

OLOT
Crítica
música

Sostinguts per l’estiu

GIRONA