Llibres

Cops de puny intel·lectuals

Som Revolució és una nova col·lecció amb textos reflexius només de dones

“Són veus femenines amb autoritat, amb un cert prestigi que fa que te les creguis”

Quan l’editora de Columna, i de Destino en català, Glòria Gasch, es va adonar que en una col·lecció de llibres en petit format que tenien en marxa hi havia cinc autors homes i només una dona, afegit al fet que vol que la seva filla adolescent pugui tenir referents intel·lectuals de dones, va decidir posar en marxa la col·lecció de pensament Som Revolució, en què només publicaran dones.

El debut ha anat a càrrec de Montse Barderi, que també tindrà funcions d’assessora editorial, amb el textos recollits a Manual d’amor aristotèlic per a dones del segle XXI, que publica Destino.

“Vaig triar Aristòtil perquè per mi té la millor definició del que és i serà l’amor possible: és l’encontre entre dues persones nobles que es fan mútuament el bé. El misteri de l’equació entre dues incògnites, la X i la Y, em resulta molt interessant perquè s’hi amaga el sentit de viure. A més és una altra manera d’ensenyar feminismes, en plural.” Així parla Barderi sobre el seu assaig, en què desenvolupa, en catorze capítols breus, citacion del filòsof grec.

“Em sembla important rescatar antics filòsofs, parlar com a dones del present i dialogar amb aquest pensament del passat, fer-los parlar des de la nostra problemàtica i visió de dones. Reflexiono des de l’anàlisi i des de l’experiència pròpia i d’altres dones. Mirar el passat quan tens una edat i entens temes que et semblaven confusos penso que pot ser un ajut per a les generacions joves; aquest és l’objectiu”, hi afegeix Barderi.

Tot, per omplir de veus femenines un món acaparat per una única visió de l’ésser humà. “Ens sentim òrfenes per tota una genealogia femenina que no hi és i hem de recuperar.”

Per distingir el disseny de la col·lecció anterior, que Gasch assegura que continuarà en marxa, han afegit una franja lila al lateral esquerra. “Volíem mantenir el format de llibre petit i condensat, un cop de puny intel·lectual”, afirma Gash. Un format que als llibreters sembla que els agrada molt. La col·lecció recollirà el pensament de dones, que no ha de ser per força feminista, tot i que ho pot ser. La prioritat seran dones catalanes, tot i que també poden ser d’altres geografies. Publicaran quatre títols cada any. Els pròxims seran A contra pèl, de Bel Olid, Jo, els homes els detesto, de Pauline Harmange, i un de Iolanda Batallé.

Sobre el funcionament, Barderi explica que proposen una temàtica a “dones interessants”. “De vegades ja tenien uns textos que poden servir i altres aprofiten per desenvolupar un tema que tenien ganes de treballar. Però la col·lecció no és de veus femenines i punt, són veus femenines amb autoritat, amb un cert prestigi que fa que te les creguis. Dones que mereixen ser escoltades, perquè son veus potents i tenen alguna cosa a dir”, explica Barderi.

“Amb la Glòria treballem d’una manera molt poc estereotipada, molt espontània, molt natural. Treballem amb confiança i estima, sense protocols i amb fluïdesa”, conclou l’escriptora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les cares diverses del ‘true crime’

Barcelona
novetat editorial

L’assassí més famós d’Irlanda, radiografiat

Barcelona
Laia Vilaseca
Novel·lista

Laia Vilaseca: “Escrivint, continuo sent jardinera i no arquitecta”

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

L’Alegria que ‘triomfa’ als Premis de la Crítica

BARCELONA
música

El nou festival Guixolstronic proposa 12 hores de música electrònica

st feliu de guíxols
cultura

L’associació de museòlegs, sobre el polèmic canvi d’orientació del Museu del Disseny: “Caldrà esperar a que es presenti el projecte definitiu”

barcelona
Música

El Festival de Prada s’estén i ofereix concerts sense fronteres

Girona
DANSA

El Sismògraf convoca a respirar amb la natura i a flirtejar amb la tecnologia

OLOT
Crítica
música

Sostinguts per l’estiu

GIRONA