Cultura

Un ‘sacseig’ a la música d’arrel

La música tradicional debat els reptes del sector en un Congrés Nacional aquest cap de setmana al CAT

Manu Sabaté: “Quan parles a algú de música tradicional, no li solen venir al cap coses de qualitat”

“No tinc ganes de fer el ploricó”, adverteix Manu Sabaté, un dels grans responsables de dur la gralla, aquests darrers anys, a tot un nou univers sonor. “Sí que crec, però, que continua existint un gran desconeixement de què és la musica d’arrel”, hi afegeix. “A diferència de la música clàssica, o del jazz, quan parles a algú de música tradicional no li solen venir al cap coses de qualitat. I si parles a algú de la gralla, per exemple, és molt probable que pensi: «ostres, sí, aquell instrument que sona tan malament!»”

És per aquestes i moltes altres raons que el Centre Artesà Tradicionàrius (CAT) i la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat, amb el suport de l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona i l’impuls del col·lectiu La Xeixa, del qual Manu Sabaté forma part, han organitzat, per demà i fins diumenge al Centre Artesà Tradicionàrius (CAT) de la vila de Gràcia un primer Congrés de Nacional de Música d’Arrel, amb més d’un centenar, ja, de professionals –no únicament músics– acreditats. “Tenim la sensació que si no anem a la una no ens en sortirem”, remarca Sabaté, que, tanmateix, circumscriu moltes de les problemàtiques amb què es troba el sector de la música tradicional al de les arts escèniques en general. “Ens costa moltíssim trobar feina, no hi ha un circuit de sales ni una estructura industrial, la burocràcia es menja bona part del nostre temps...”, lamenta Sabaté.

Les jornades es dividiran en sis àmbits temàtics (la identitat; la comunicació i difusió de projectes i esdeveniments; els models d’organització professional; els models pedagògics; la creació artística i el llegat i relleu generacional) i tindran dos espectacles –un d’inaugural, demà, amb Joana Gomila i Arnau Obiols & Atzur, i un altre, dissabte, amb un músic tan emblemàtic de la música d’arrel com és Carles Belda i el seu Conjunt Badabadoc– que posaran de manifest que, en el terreny de la música tradicional, hi ha des de fa uns anys un bon munt d’artistes amb clara vocació renovadora. “A vegades es parteix de la concepció que la música tradicional només pot ser d’una manera, però, si una cosa sabem que és certa, és que la música tradicional, com que és una música que forma part del dia a dia de la gent, ha anat canviant amb el context social. És normalíssim, doncs, que la música d’arrel es transformi”, reflexiona Sabaté.

El congrés no s’ha imposat, de moment, cap periodicitat establerta, però representarà, diu Sabaté, “un sacseig” al sector i una confirmació: “No únicament no estem sols, sinó que som molts més dels que ens pensem.” Totes les activitats es podran seguir via streaming en el Canal Youtube del Centre Artesà Tradicionàrius i en el web www.tradicionarius.cat.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.