Cinema

Crítica

cinema

Acte d’amor al cinema

En saber que Lotte H. Eisner estava greument malalta, l’hivern de 1974, el cineasta Werner Herzog va emprendre un viatge a peu des de Munic fins a París, on aleshores estava ingressada en un hospital l’autora de La pantalla demoníaca, sobre el cinema de l’expressionisme alemany, i co-fundadora, junt amb Henri Langlois, de la Cinémathèque el 1936, un cop instal·lada a França havent fugit del nazisme. Herzog va fer el viatge com un intent de salvar Eisner de la mort, que no va arribar-li fins 10 anys després, anotant-ne les experiències i reflexions en un dietari que més tard va publicar amb el títol Del caminar sobre el gel. Pablo Maqueda afirma a Dear Werner que aquesta travessia deu ser el més gran acte d’amor de la història del cinema.

Seguint el dietari de Herzog, que en diu amb complicitat alguns passatges mentre es fan presents altres fragments del text a la imatge, i afegint-hi els seus propis comentaris en off, Maqueda mostra com va emprendre el mateix viatge en una pel·lícula que vol ser un acte d’amor a un cineasta (i al cinema) que, a més de fer-ho sobre el gel, ha caminat a través d’erupcions volcàniques, coves prehistòriques i paisatges abismals, així com juntament amb vampirs, assassins en sèrie, conqueridors, vidriers, amants de l’òpera capaços de navegar amb un vaixell per una muntanya, però també amb aranyes, iguanes, ossos, formigues, mones i caimans. Filmant la Selva Negra durant la travessia, pobles d’Alemanya i França amb cementiris plens de tombes dels morts en les guerres, Pablo Maqueda ha volgut posar imatges a la pel·lícula que Herzog va escriure. Queda en un intent i, certament, un acte d’amor .

Dear Werner
Director: Pablo Maqueda


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les cares diverses del ‘true crime’

Barcelona
novetat editorial

L’assassí més famós d’Irlanda, radiografiat

Barcelona
Laia Vilaseca
Novel·lista

Laia Vilaseca: “Escrivint, continuo sent jardinera i no arquitecta”

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

L’Alegria que ‘triomfa’ als Premis de la Crítica

BARCELONA
música

El nou festival Guixolstronic proposa 12 hores de música electrònica

st feliu de guíxols
cultura

L’associació de museòlegs, sobre el polèmic canvi d’orientació del Museu del Disseny: “Caldrà esperar a que es presenti el projecte definitiu”

barcelona
Música

El Festival de Prada s’estén i ofereix concerts sense fronteres

Girona
DANSA

El Sismògraf convoca a respirar amb la natura i a flirtejar amb la tecnologia

OLOT
Crítica
música

Sostinguts per l’estiu

GIRONA