Llibres

Cal viure sense por

Jordi Cuixart publica ‘El polsim màgic’, conte infantil il·lustrat per Oriol Malet

Jordi Cuixart reivindica, un cop més, la democràcia, els drets i les llibertats

El polsim màgic és el quart llibre que ha escrit Jordi Cuixart des que el van empresonar fa més de tres anys per haver defensat drets fonamentals. La privació de llibertat no el farà callar, ben al contrari. Aquest àlbum de 32 pàgines, il·lustrat per Oriol Malet, surt demà al carrer –lamentablement només el llibre, i no l’autor del text–, publicat per Comanegra en col·laboració amb Òmnium Cultural. Tots els beneficis obtinguts com a drets d’autor de Cuixart, del preu de 14,90 euros, seran destinats íntegrament a Òmnium Cultural.

Cuixart reivindica, a través d’un relat adreçat als més petits, els valors de la democràcia, els drets i les llibertats: “ És un conte dedicat als fills de tots els empresonats per motius polítics, religiosos, de gènere o de consciència que lluiten per la democràcia, els drets i les llibertats.” Escrit entre les seves estades a les presons de Soto del Real i Lledoners, el president d’Òmnium construeix una al·legoria en què encoratja els més petits a “lluitar per un món millor i més just” i a “perseguir els somnis”.

“Viure sense por és el millor antídot per transformar les adversitats en oportunitats; és un cant a la vida i a l’esperança col·lectiva”, assegura Cuixart, que també denuncia “que la presó té efectes físics i emocionals per als més petits; en el cas dels presos polítics s’està vulnerant sistemàticament el dret superior del menor, privant-los de poder créixer amb els seus pares”. Un dret bàsic reconegut per les Nacions Unides.

El llibre explica la història de la Iakun, una nena que ja des de ben petita mira les estrelles fascinada amb l’espai exterior, amb els límits del món. Per això, quan es fa gran, agafa les maletes i marxa a estudiar a la gran ciutat per ser astronauta. Però, quan hi arriba, s’adona que la gent no somriu, que mira constantment una pantalla amb el cap cot i que la contaminació no deixa veure les estrelles i impedeix la vida a la naturalesa.

Un cop aconsegueix ser astronauta, la Iakun s’embarca en una expedició internacional al planeta Neoludes per tal de buscar-hi vida. Allà descobrirà que una societat pot viure en pau, amb cura i amb respecte, i tot gràcies a un polsim màgic...

Oriol Malet interpreta el text amb el seu llenguatge natural, el dibuix. “És un desig del Jordi molt gran de traspassar els barrots de la presó i d’estar amb els seus fills, de propagar la paraula del positivisme i de l’amor a tot el món”, assegura Malet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les cares diverses del ‘true crime’

Barcelona
novetat editorial

L’assassí més famós d’Irlanda, radiografiat

Barcelona
Laia Vilaseca
Novel·lista

Laia Vilaseca: “Escrivint, continuo sent jardinera i no arquitecta”

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

L’Alegria que ‘triomfa’ als Premis de la Crítica

BARCELONA
música

El nou festival Guixolstronic proposa 12 hores de música electrònica

st feliu de guíxols
cultura

L’associació de museòlegs, sobre el polèmic canvi d’orientació del Museu del Disseny: “Caldrà esperar a que es presenti el projecte definitiu”

barcelona
Música

El Festival de Prada s’estén i ofereix concerts sense fronteres

Girona
DANSA

El Sismògraf convoca a respirar amb la natura i a flirtejar amb la tecnologia

OLOT
Crítica
música

Sostinguts per l’estiu

GIRONA