Llibres

Quan riem amb hac

‘Curset. Mètode de català per a tothom’ manté el rigor formatiu amenitzat amb bones dosis d’humor

Els deu capítols es tanquen amb exercicis, vocabulari i un “personatge il·lustre”

“Aixís plogués fins que els ànecs de la Terra pessiguessin els collons de Déu” és el renec més llarg que recull Curset. Mètode de català per a tothom, que publica Blackie Books. Si us ha fet gràcia, recordeu que en català no riem “ja, ja, ja”, sinó “ha, ha, ha”. Aquest seria un exemple dels centenars que n’apareixen en aquest manual rigorós que afegeix uns coixins basats en l’humor i l’atractiu del format, ple d’il·lustracions. Que ningú no s’enganyi, però: és una eina d’aprenentatge o de consulta realment útil, no un llibre per llegir com a simple divertiment.

Míriam Martín Lloret, quan li queda alguna estona després d’atendre les múltiples xarxes socials en què és membre activa, treballa per a l’Optimot, que els que ens dediquem a escriure visitem sovint. És el servei de consultes lingüístiques que ofereix la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Catalans i el Centre de Terminologia Termcat. Ella aporta, doncs, la part tècnica de la proposta. Joan Ferrús és cap de redacció d’El Jueves i guionista de Minoria absoluta i es defineix com a humorista. Cal suposar que d’ell neix el vessant humorístic de l’obra. L’osonenca Olga Capdevila és il·lustradora i la responsable de la imatge del llibre, molt il·lustrat. Tot i que el disseny i la maquetació són de l’agència Setanta.

La unió –i, per tant, la força– de tots plegats, més la iniciativa de l’editorial Blackie Books, va posar en solfa aquest llibre, que pot servir als catalanoparlants amb dubtes (sobre la llengua i prou, i en 320 pàgines no hi caben tots), als catalanoparlants amb molts de dubtes (què seria el català sense els pronoms febles, les dièresis, les hores en quarts i, entre d’altres, la nova normativa dels diacrítics, qüestions, aquestes i d’altres, molt ben exposades i aclarides) i a persones que volen aprendre la nostra llengua, si ja en tenen nocions.

En deu capítols, els autors ens parlen de tot plegat, ajudats de personatges com ara “el Calçot”, “la família neorural del Montseny”, “el cunyat nostrat”, “els pijos franquistes”, “el matrimoni de jubilats indepes de comarques”... que els serveixen per exemplificar la part teòrica del curs.

Cada capítol està dividit en una part teòrica (per exemple, el capítol 4: Accentuació, Dièresi, Apostrofació, Contracció i Guionet)i uns quants exercicis per posar en pràctica el que hem après. I, encara, dos fulls de vocabulari (aliments, begudes i condiments; renecs, insults i termes sexuals; tradicions; climatologia...) i una entrada dedicada a “personatges il·lustres”: la castanyera, els silurs, el procés, els bolets, el fuet, el monstre de Nadal (tió), el Floquet de Neu, Josep Pujol (químic creador del pastisset Pantera Rosa), Enriqueta Martí (la “vampira del Raval”) i l’actriu Carme Contreras.

Què és això del català?

Obre el llibre un pròleg en què miren d’explicar “què és això del català?”, detallant-ne els orígens, la consolidació i l’expansió fins als deu milions de parlants actuals, els dialectes i variants, el sistema vocàlic, els registres... Tanca el llibre una taula de verbs i les seves conjugacions.

Els autors justifiquen aquest títol, tot i que no caldria: “Hem fet aquest llibre perquè ens agrada el català, una explicació potser rudimentària, però és que els amors més profunds són obvis, ingenus i, sobretot, molt i molt senzills d’explicar.” Defineixen el mètode com “a la catalana”, és a dir, “amb rigor i passió per l’idioma i amb dosis d’humor”. Un bon mètode d’aprenentatge i un bon text de consulta. I per riure. Amb hac.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les cares diverses del ‘true crime’

Barcelona
novetat editorial

L’assassí més famós d’Irlanda, radiografiat

Barcelona
Laia Vilaseca
Novel·lista

Laia Vilaseca: “Escrivint, continuo sent jardinera i no arquitecta”

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

L’Alegria que ‘triomfa’ als Premis de la Crítica

BARCELONA
música

El nou festival Guixolstronic proposa 12 hores de música electrònica

st feliu de guíxols
cultura

L’associació de museòlegs, sobre el polèmic canvi d’orientació del Museu del Disseny: “Caldrà esperar a que es presenti el projecte definitiu”

barcelona
Música

El Festival de Prada s’estén i ofereix concerts sense fronteres

Girona
DANSA

El Sismògraf convoca a respirar amb la natura i a flirtejar amb la tecnologia

OLOT
Crítica
música

Sostinguts per l’estiu

GIRONA