Música

Constel·lació de veus solistes

El Bach Collegium Barcelona i el Salvat Ensemble es presenten en un recital conjunt al Palau de la Música

En el recital hi participen els guanyadors de la Beca Bach de la Fundació Salvat

En un examen de tercer de carrera a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), Pau Jorquera (Barcelona, 1982) va haver de llegir un motet de Bach... i no se’n va sortir. “No sé què passava, havia estudiat moltíssim, però el cor no sonava com ho havia de fer”, recorda. Uns quants anys i cinquanta cantates després, Jorquera dirigirà avui al Palau de la Música el Bach Collegium Barcelona (BCB) amb el Salvat Ensemble (20.00 h). Mai fins avui, les dues formacions, fruit de l’impuls de la Fundació Salvat, havien tingut la oportunitat de fer cap concert conjunt. “Ara Bach em sembla, naturalment, molt més comprensible; vaig acabar trobant-hi la meva pròpia porta d’entrada”, es congratula Jorquera, que constata també que la percepció del compositor alemany a Catalunya ha canviat notòriament d’ençà que, l’any 2011, va contribuir a impulsar el Bach Zum Mitsingen (BZM), d’on va néixer el Bach Collegium Barcelona, amb l’objectiu de fer cantates de Bach en format participatiu. “Aleshores no només es feien poques obres de Bach a Barcelona, a part del Magnificat i les Passions, sinó que existia la percepció que, ja fos per la qüestió idiomàtica o la dificultat d’interpretar les partitures, només eren aptes per a músics molt savis que, en cap cas, es trobaven aquí. Aquell projecte, BZM, crec que va fer una funció molt important en apropar Bach a qualsevol tipus de cantaires”, assegura el director.

Obres de Händel

Avui, però, en el segon dels Concerts de Nadal de la Fundació Salvat al Palau de la Música, el BCB interpretarà Händel, en un concert amb la participació dels cantants guanyadors de la Beca Salvat- BCB que, des del 2014, la Fundació Salvat convoca anualment amb l’objectiu de potenciar la formació i la promoció de joves cantants solistes entorn de la música vocal de Bach. “Serà una constel·lació de cantats solistes”, adverteix Jorquera, per a qui l’existència d’una fundació privada que “encara cregui, i inverteixi, en la música és d’una gran rellevància per a la cultura del país”.

En el concert d’avui, el Bach Collegium Barcelona cantarà Dixit Dominus HWV 232 (“una obra –assenyala Pau Jorquera– que s’interpreta molt poc”) i una selecció de quaranta minuts del Messies centrada en la primera part i amb tots els seus fragments més coneguts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]