Cultura

El col·lectiu Derivart, format per un artista, un enginyer informàtic i un sociòleg, ha seguit la bombolla immobiliària fins que ha esclatat

L'art no és totxo

Al final de l'exposició hi ha un cementiri amb les làpides de les grans constructores

¿Saben què és una hipotecadora? Un aparell entremaliat que calcula les esfereïdores cotes de decrepitud humana a què arribaran quan acabin de pagar la hipoteca del seu pis. ¿I un bombollòmetre? Un videojoc que, amb una pistola a la mà, va disparant bombolles que quan rebenten revelen el sinistre preu del metre quadrat de l'habitatge a les diferents ciutats catalanes i espanyoles. Tot plegat sembla que sigui una broma, i no ho és. Ni tan sols és una broma de mal gust: és la trista realitat de la gran crisi immobiliària.

El col·lectiu Derivart feia temps que esperava el moment. I no pas de braços plegats. Fa anys que Jesús Rodríguez, Mar Canet i Daniel Beunza es dediquen a produir obres sobre els greus problemes de l'habitatge a l'Estat. Des de que es van constituir, el 2005, com a col·lectiu amb caràcter propi: Rodríguez és artista; Canet, enginyer informàtic de videojocs i dissenyador, i Beunza, sociòleg.

Dos catalans de Mollet del Vallès i un valencià van conxorxar-se per adaptar la creació artística a la realitat d'avui. És a dir, per buscar interseccions entre art, tecnologia i finances. “Funcionem com una empresa d'innovació tecnològica. Intensos brainstorming i que les idees ens excitin a tots tres”, diu Beunza. Però, qui acaba creant les obres? “No té cap sentit atribuir l'autoria a una sola persona perquè ho fem entre tots”.

El negre resultat de tot el llarg camí que ha culminat en una crisi de cavall es pot resseguir a l'exposició que presenten fins a finals de juliol a la galeria barcelonina Tatiana Kourochkina. De títol Jugant en temps de crisi, la mostra aplega jocs tan poc infantils com l'hipotecadora i el bombollòmetre, i també dibuixos tradicionals fets amb tinta xinesa i pintures. Pintures de paisatges financers que emulen les gràfiques del mercat econòmic quan Gas Natural va llançar la controvertida opa sobre Endesa.

L'exposició finalitza en un cementiri amb set làpides on hi ha inscrits els noms de les grans constructores del país que han fet fallida. Urazca, Martinsa Fadesa, Astroc... Uns vídeos recorden els temps gloriosos en què els directius d'aquestes empreses anaven de milhomes. Sota terra, ja no són res.

Jugant en temps de crisi.

Tatiana kourochkina galeria d'art. Passatge Domingo, 11. barcelona. fins al 31 de juliol



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

El saxofonista holandès Benjamin Herman actua a l’Hotel Castell d’Empordà

la bisbal d’empordà
música

The Beating Souls, Karol Green & Sol Kwaya i Gospelians, al 4t Vidreres Gòspel Festival

vidreres
Cultura

Mor Brian McCardie, actor de sèries com ‘Line of duty’ i ‘Outlander’

castell d’aro

Private Function, The Whiffs i Weird Omen, dissabte al Desemboca

castell d’aro
GUARDONS

Rosalía, Premi FAD per “elevar a la màxima expressió la idea d’artista total”

BARCELONA
EQUIPAMENTS

Barcelona aprova la llicència d’obres per a la futura Biblioteca Pública de l’Estat

barcelona
música

Chucho Valdés & Arturo Sandoval i Charles Lloyd, al Sea Jazz l’Estartit

l’estartit
CÒMIC

Barcelona, paisatge i personatge

Barcelona
solidaritat

La campanya Girem full! assoleix 1.037 hores de recerca contra el càncer fomentant la lectura

barcelona