Llibres

El tast d’un banquet

Aquest Sant Jordi, en l’allau de novetats de literatura infantil i juvenil, hi trobem debutants en el gènere com ara Jordi Cuixart, Carme Forcadell i Martí Gironell

Pilarín Bayés celebrà els 80 anys amb una selecció de llibres seus en un sol cofre
‘Cavall Fort’ dedica un dossier al gran Joaquim Carbó i recorda Picanyol amb emoció

Com passa amb la resta de novetats literàries, el sector dels llibres infantils i juvenils en té desenes. Oferim una sola novetat per editorial –i tot i això no hi són totes– com a tast del gran banquet.

Aquest any hi ha tres noms coneguts que debuten en aquesta franja de lectors, i un quart autor que és un clàssic viu i celebra el vuitantè aniversari. El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, presenta El polsim màgic, il·lustrat per Oriol Malet (Comanegra), que vol ser “una lliçó de vida”. La també represaliada i expresidenta del Parlament Carme Forcadell ha escrit Les paraules seran sempre lliures (Montena), en què ha volgut “explicar que l’amor supera les proves més difícils”, il·lustrat per Laia Berloso. I el novel·lista Martí Gironell ha escrit el conte Un talp al meu jardí, il·lustrat per Coaner Codina (Estrella Polar).

La il·lustradora de somriure i barret permanents, Pilarín Bayés, ahir va fer els 80 anys, i ho celebra amb un cofre de luxe amb una selecció de les seves Petites històries i una làmina (Mediterrània).

Un altre clàssic, però com a publicació, és Cavall Fort, que no falta des de fa 60 anys a la cita amb un especial dedicat a Sant Jordi que inclou un emotiu comiat a Picanyol (que va morir fa un mes) i un dossier de merescut homenatge a Joaquim Carbó.

I seguint amb algunes de les novetats de temàtica santjordiana, tenim El gran llibre de Sant Jordi (La Galera), de gran format, dibuixat per Roser Calafell, i Sant Jordi i el drac devorallibres (Pirata), amb text de Xavier Margenat i il·lustracions de Miguel Ángel Saura. De manera col·lateral també hi entren No despertis mai un drac (Cruïlla), amb text de Bianca Schulze, il·lustracions de Samara Hardy i traducció de Núria Font, i Qui viu al castell? (Baula), amb text de Rebecca Colly, il·lustracions de Tom Troese i traducció d’Abel Carretero.

Pràcticament tots els títols actuals aporten algun ensenyament, pràctic o moral. Alguns exemples són L’arbre que volia veure món (Claret), amb text de Sergi Vea i il·lustracions de Carles Redondo; Fill, la vida és un regal (B de Blok), de Gabriel & Adrián, traduït per Anna Nadal, que també ha dut al català La Violeta & Co canvien el món (Lumen), de Raquel Díaz Reguera; Tami el maquinista (Babulinka), amb text de Núria Parera i il·lustracions de Dani Torrent, defensa el dret a sortir del camí establert i viure lliurement.

Amb tons igualment educatius però amb més humor, hi ha exemples com ara La colla ferralla (Beascoa), de Fermín Solís, un còmic per a nens que ha traduït Enric Fontvila; Perdut al museu (Combel), de Luisa Vera, un recorregut lúdic per l’art modern, traduït per Aurora Ballester; Gràcies. Història d’un veïnat (Animallibres), de Rocío Bonilla, en què presenta tot d’animals amb característiques humanes; A la recerca de la flor constel·lis de les profunditats (Coco Books), de Benjamin Flouw, és una mostra d’amor a la natura; Quin bon rotllo fer-se gran! (VVKids), de Matías Néspolo, il·lustracions de Raquel Gu i traducció de Diana Novell, és un divertit tutorial per entendre els canvis que afecten el cos d’un adolescent; també té to didàctic, però sobre l’assetjament, Què li passa a l’Elna (Mosaics), de Montse Cervera; i El clàxon (Parcir), de Beatrice Nyffenegger, és una història de germans, amb humor.

Amb una visió més científica, Ana Alonso convida a imaginar com serà la vida d’aquí a força anys a Inventant el futur (Barcanova), traduït per Núria Riera; a Impossible (La Topera), Catarina Sobral adapta als més petits l’origen de l’Univers, des del Big bang fins a l’aparició de l’ésser humà; El llibre d’EscolAQUA o la història d’un pingüí que va arribar en ala delta per saber com usem l’aigua, publicat per Piscina, Un Petit Oceà (molt coherent), promou hàbits sostenibles entorn el consum de l’aigua amb text de Joana Paraigües i il·lustracions d’Armand; amb un to divertit i expressiu, a Vull pit (Thule), Virgínia Álvarez parla de l’alletament amb ulls de nadó i, finalment, Els dies de la setmana (El Cep i la Nansa), té textos de la cantant Dàmaris Gelabert i il·lustracions Sebastià Serra.

Les històries protagonitzades per animals no hi poden faltar, com ara la d’un gos a Nou a la ciutat (Blackie Books), de Marta Altés, i també un gos a Borda, George (Entredos), de Jules Feiffer, amb traducció de Carlos Mayor, i Petits ajudant. Festa de disfresses (Brúixola), de Susie Brooks, per als més petits. Don Osito. L’osset dels Dalí i García Lorca (Joventut), amb text de Joan Manuel Soldevilla i il·lustracions de Zuzanna Celej, també ens parla d’un animal, l’Osito Marquina, una joguina que relaciona poèticament Salvador i Anna Maria Dalí amb Federico García Lorca. Com també és poètic el nou àlbum de Nanit, que adapta la cançó de Sopa de Cabra Els teus somnis, il·lustrada per Maria Antònia Roig. La gent de la meva escala (Kalandraka), amb text de Roser Ros i il·lustracions de Maria Girón, mostra un veïnat curiós.

Dos llibres més, aquests centrats en la filologia: Espècies extraordinàries (Birabiro), amb text de Salvador Comelles i il·lustracions de Christian Inaraja, i L’abecedari entremaliat (Takatuka), d’Anna Aparicio.

I tanquem amb algunes recomanacions de la franja juvenil, com ara la trepidant obra de ciència-ficció Janowitz (Fanbooks), de Macip Garzón; també és ciència-ficció Ens veiem demà (Jollibre), obra col·lectiva d’Arturo Padilla, Rubèn Montañá, Alba Dalmau, Albert Pijuan, Martí Rodríguez i Laia Soler. True Story (Nandibú), d’Anabel Lorente, amb traducció de Míriam Cano, parla de conflictes íntims de tot de noies. La llum de les fondàries (Bambú), de Frances Hardinge, amb traducció de Xavier Pàmies, ens parla de déus submarins; Àunia (Akiara), d’Ivan Vera, narra la història d’una jove feminista a l’època dels ibers; Ben (Edebé), un dels thrillers que tan bé sap construir Care Santos; Quan la terra era plana (Cadí), de Toni Moras, aventures a l’edat mitjana.

Acabarem amb una sensació que ens cal a tots, Amb calma (Flamboyant), sobre les petites meravelles de la natura, amb text de Rachel Williams, il·lustracions de Freya Hartas i traducció de Maria Cabrera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les cares diverses del ‘true crime’

Barcelona
novetat editorial

L’assassí més famós d’Irlanda, radiografiat

Barcelona
Laia Vilaseca
Novel·lista

Laia Vilaseca: “Escrivint, continuo sent jardinera i no arquitecta”

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

L’Alegria que ‘triomfa’ als Premis de la Crítica

BARCELONA
música

El nou festival Guixolstronic proposa 12 hores de música electrònica

st feliu de guíxols
cultura

L’associació de museòlegs, sobre el polèmic canvi d’orientació del Museu del Disseny: “Caldrà esperar a que es presenti el projecte definitiu”

barcelona
Música

El Festival de Prada s’estén i ofereix concerts sense fronteres

Girona
DANSA

El Sismògraf convoca a respirar amb la natura i a flirtejar amb la tecnologia

OLOT
Crítica
música

Sostinguts per l’estiu

GIRONA