Crítica
teatre
El ‘Prestige’ comunica
El muntatge, com el Prestige, a què fa referència, es va balancejant de la peça documental amb pessics de poesia a una comèdia que tant fa riure com genera un enuig per l’habilitat dels polítics a desentendre’s del vaixell quan era segur que anava al fons del mar. Les trucades d’emergència pel cataclisme ecològic són de la dimensió de Miguel Gila i la conversa telefònica amb l’enemic: cínicament reals.
El resultat és una distreta denúncia amable (per al públic) i sagnant per al funcionariat, política i capitalisme en general. S’usa la clau del verbatim (recollir testimonis procurant reproduir pauses i to de la rèplica) i el joc de reproduir els sons en directe amb material d’estar per casa, conegut com a tècnica Foley: (per exemple per fer veure el vol d’un helicòpter n’hi ha prou en atonyinar dos globus i uns bongos davant d’uns micros).
El treball de dramatúrgia és vacil·lant. Arrenca amb una part poètica, quasi instal·lativa, fent quadres que simbolitzen el drama ecològic dels petroliers que naufraguen enmig dels oceans en forma de paraigües oberts; estenen matalassos per als voluntaris del Nunca máis. Alguns dels testimonis serveixen per posar ànima i expressar el record dels que hi van participar. És un documental, però, de part, en què el públic no se sent interpel·lat, qüestionat pels seus comportaments fora del teatre.
El darrer quadre és de traca i mocador. Recull la crònica a partir de les declaracions gravades (les caixes negres) dels practicants i capità del vaixell, les discussions sobre les asseguradores i la incapacitat política d’assumir responsabilitats i evitar que el mal fos major.
Chévere (Premio Nacional de Teatro 2014) ha arribat al Lliure de carambola, com a coproducció del CDN. La dificultat de les companyies catalanes de fora de Barcelona (i de la capital mateix) d’accedir als teatres referents és exagerada; la de conèixer què passa en allunyades latituds de l’Estat espanyol,(amb qui compartim cultura, més enllà dels estirabots polítics grandiloqüents) encara pitjor.