Art

Un particular es queda el Picasso inèdit

‘Pare i fill a la riba del mar’, subhastat a la sala Subarna per 80.000 euros

Un particular de nacionalitat espanyola no resident a Barcelona ha adquirit aquesta tarda el Picasso d’època blava descobert recentment, Pare i fill a la riba del mar (1902-1903), en la subhasta de la sala Subarna. N’ha pagat el preu de sortida, 80.000 euros. L’Ajuntament no ha optat a la compra, cosa que sí que va fer l’octubre passat, exercint els seus drets d’adquisició preferent, quan es va subhastar per 85.000 euros El cec, una altra obra del període barceloní de l’artista i que es va incorporar a les col·leccions del Museu Picasso.

Pare i fill a la riba del mar és una peça completament inèdita: un dibuix a tinta i llapis de color de petites dimensions (13,3x9 cm) que Picasso va crear sobre una targeta promocional de la merceria que els germans Sebastià i Carles Junyer-Vidal, bons amics seus, regentaven al carrer Argenteria. De dibuixos de Picasso en les seves targetes de visita n’hi ha una cinquantena de conservats, amb temàtiques diverses. En aquest cas, un pare i un fill d’aspecte demacrat, deambulant per la sorra. El pare té un aire d’El foll, propietat del Museu Picasso, i el fill, un rostre que recorda el de Carles Casagemas, l’amic suïcida de Picasso, el detonant de la seva melangia que va impregnar l’etapa blava. El fons marí és una síntesi de la platja de Barcelona, amb una barraca, un veler i una muntanya que s’endevina que és Montjuïc.

Segons els seus propietaris actuals, de Madrid, Picasso el va regalar a un amic, “un jutge o un militar”, just abans d’instal·lar-se definitivament a París, el 1904. La família obsequiada es va traslladar a Salamanca i, més tard, a la capital d’Espanya.

L’expert de Subarna Juan Bejarano apunta les notables correspondències de Pare i fill a la riba del mar amb La tragèdia, obra mestra del Picasso blau que custodia la National Gallery of Art de Washington, de manera que ben bé en podria ser un treball preparatori.

El cec, que també va subhastar Subarna, es presentarà el 5 d’abril en el marc d’una mostra que descobrirà els resultats dels estudis que porta temps fent l’equip d’experts del Museu Picasso del llegat picassià blau.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona
cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA