Cultura

El Trapezi que vibra

"Per no perdre ni els orígens ni la identitat, vull recordar que aquesta fira va néixer per dignificar el circ. Bienve Moya i Alfred Fort [actual administrador del TNC] ho van engegar pràcticament d'una manera naïf quan el circ no estava representat enlloc". Jordi Aspa, director artístic amb Bet Miralta del Trapezi des dels seus inicis, ret aquest petit homenatge a uns començaments arriscats i valents que han avançat cap a una gran festa del circ totalment consolidada, que impregna Reus de color durant cinc dies. "És una barreja de cultures, de músiques, de vestuari... és un ventall del món", diu Aspa. Onze anys més tard, "Trapezi posa el circ al mateix nivell que les altres arts", diu Anna Falguera, responsable de Cooperació Cultural, alhora que recorda que el conseller Tresserras ha promès donar un cop de mà al circ amb el Pla Integral de Suport.

El Trapezi arriba, entre la teoria i la realitat, a estendre per Reus les grans virtuts del gènere: "El circ aporta cosetes, envaeix l'espai públic, trenca la rutina... I això és molt important en la cultura mediterrània", continua Aspa. I, sobretot, aporta espectacle: 60 companyies, més de 125 representacions i 22 espais ocupats. "Fa molt de goig", diu Xavier Filella (Cultura, Reus), cofoi.

La magnitud de la fira no permet reproduir un programa que cobreix des del circ més tradicional fins al més exquisit de l'anomenat nou circ. "He de dir que l'oferta catalana creix. És cert que dominen els francesos, perquè la situació del circ a França és la que és, però a poc a poc hi anem entrant. Ara ja tenim escoles i estem contents d'oferir aquesta plataforma als nous creadors", diu Aspa.

Hi ha espectacles de tota mena de formats: carrer, itinerants, teatre a la italiana, cabaret... "I tenim l'RRR, que vol dir Reus Racó del Riure, on posem els inclassificables". La Bet també recorda l'emblemàtic elefant dalt del motocarro i amb la banda, que va conduint la gent on hi ha artistes.

Aquest cap de setmana ja comencen les activitats. La inauguració oficial serà el dimecres dia 9 amb Tot és cosa de dos, de Cèsar Compte, producció de Trapezi. El CAER, que acull la Fira en la seva programació, intervé directament en algunes coproduccions com el solo Ï, de Blai Mateu, fill de Tortell Poltrona, que és a Baro d'Evel Cirk Cie.; l'Antigua & Barbuda i l'espectacle B.A.R.R.A., o el Circo de la Sombra, amb Clara Poch i el número Pèndol.

Trobareu més informació, programa i horaris a www.trapezi.org.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
CrÒnica

Ricky Gil i Biscuit, un bon treball d’arqueologia

dit o fet per dones

La pedra seca com una resistència

Música

In-Somni obre demà a Besalú, amb Bigott, una nova edició itinerant

besalú
música

El vidrerenc Àlex Pérez presentarà ‘Tot el que som’ al Festival Espurnes de Llagostera

vidreres
música

Sven Väth encapçalarà el cartell del festival electrònic Delirium

cassà de la selva
Cultura

Ivan Ivanji, escriptor serbi i supervivent d’Auschwitz

ART

El paper pioner d’Espais, en una exposició a Girona

Girona
Cultura

Personatges de tres obres de Guimerà a la façana de la Casa Mural del Vendrell

El Vendrell
figueres

Dibuixos del Dalí adolescent per commemorar els 120 anys del seu naixement

FIGUERES