Llibres

L’última tarda a can Geli

El tancament de l’històric local de l’Argenteria, seu de la llibreria de Girona des de fa 143 anys, congrega una nombrosa clientela l’últim dia

Tot i que busquen un altre espai al barri vell, de moment no hi ha res concret

Aquest dissabte no va ser com els altres, a la llibreria Geli de Girona. Tot i que ja és un dels dies de més afluència de públic “entre esdeveniments”, és a dir, fora de les campanyes de Nadal i Sant Jordi o de la represa de les novetats literàries a la tardor, hi havia molta més gent del que sol ser habitual. Ahir, però, un dimarts qualsevol d’aquest maig sufocant, la concurrència a l’establiment des de primera hora del matí no és que fos inusual, és que era militant, solidària i tremendament afectuosa. Algú havia escrit, cap al migdia, que hi havia llàgrimes i abraçades, i més d’un potser va pensar que era la típica fórmula sentimental per humanitzar els comiats, però si ets un dels qui van anar a la llibreria, i vas resseguir per última vegada aquells prestatges de fusta envellida, enmig de l’atmosfera de taller de reparació d’ànimes que propicien els fluorescents penjants, i vas comprar un llibre perquè t’hi estampessin el segell, te’l signessin els dependents i te l’emboliquessin amb aquell paper centenari que té imprès, com un logotip de farmàcia, l’home de Vitruvi, sabràs que no hi havia cap concessió a la cursileria. Aquesta mateixa cronista va abraçar amb emoció Xavier Delòs, quinze anys darrere els taulells i més de trenta acudint cada dissabte des de les Planes d’Hostoles a comprar-s’hi un llibre setmanal, des que va adquirir-hi quan tot just en tenia divuit una obra d’Alan Watts. La Geli, que va néixer com una llibreria religiosa (encara hi tenen l’urna amb la figura de Sant Josep estratègicament col·locada davant la cabina de la caixa), és considerada una de les llibreries de referència per la refinada secció de religions comparades que hi havia creat aquest deixeble de Raimon Panikkar que agraeix a Pere Rodeja fill, el propietari, la llibertat que els ha donat per organitzar els fons. Delòs, com Lourdes Oller, que hi porta trenta anys, i Aaron Sánchez Tolosa, el més jove (“vaig entrar al mercat laboral amb la crisi del 2007, per tant ja sé que no visc al millor dels mons possibles”), a banda del poeta i traductor Josep Domènech Ponsatí, que va plegar poc abans que es conegués el tancament de la Geli, han estat els últims puntals d’aquest establiment més que centenari, fundat el 1879 i que en breu formarà part de l’ampliació de la veïna joieria Quera. Aclaparats pel ressò que ha tingut la notícia del tancament, ahir només van poder piular: “143 anys i un dia.... Moltes gràcies per la fidelitat i el compromís. Alea iacta est.” Pere Rodeja admetia que “mantenir el mateix encant és impossible”, mentre continua buscant un nou local al mateix barri vell per reprendre-hi el negoci. Però la memòria és cruel i una mica impacient. D’aquí a uns mesos, potser molt pocs, haurem de refiar el record de la Geli als arxius i als reportatges gràfics com el que, des de fa una setmana, hi realitza Joan Roura. El dia més dur no va ser ahir, serà avui, quan passem per davant de la persiana abaixada.

Un esperit apagat
Els dependents de la Geli es referien ahir al sentit de l’humor que els caracteritzava amb nostàlgia. “Hem perdut aquell esperit”, deien. Encara s’hi estaran un mes a dins fent devolucions, i després, “ja veurem”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA