Llibres

Projecte Pedrolo

Comanegra reprèn ‘Temps obert’, obra infinita que va engegar el prolífic autor

Manuel de Pedrolo (1918-1990) va ser un escriptor molt prolífic –es calcula que va escriure unes 20.000 pàgines– i molt divers pel que fa als gèneres –novel·la, teatre, poesia, traducció, articles de premsa...–, en alguns dels quals va obrir camí, va voler anar més enllà del que estava establert.

Una mostra és el projecte Temps obert, iniciat el 1968, que ara reprèn l’editorial Comanegra. Pedrolo va emprendre aquesta sèrie novel·lística potencialment infinita. Des que la va imaginar, va defensar que aquesta era la seva obra més important. Recordem que va renegar sovint del seu títol més famós, Mecanoscrit del segon origen, perquè potser havia eclipsat altres obres seves que considerava molt superiors.

Del projecte Temps obert va arribar a escriure onze novel·les, l’última, publicada el 1980. Han hagut de passar més de quaranta anys perquè Temps obert es reediti complet i es reivindiqui com la pedra fonamental, la gran obra de referència de Manuel de Pedrolo.

Del 1968 al 2018

“Treballem en aquest projecte des del 2018. Era l’Any Pedrolo i els especialistes parlaven de Temps obert com d’un somni editorial impossible. I vam pensar que d’impossible, res”, explica Jordi Puig, editor de Comanegra.

“Aquests projectes demencials, que diu Pedrolo, quan els planteges als creadors, desperten més entusiasme del que pot semblar. Crec que la nostra feina passa per aquí, bàsicament, per excitar el creador, plantejar reptes i que en surtin autèntiques joies”, hi afegeix.

“En total, hi haurà 27 novel·les: 11 de Pedrolo i 16 d’autors contemporanis. Les 9 primeres de Pedrolo les farem en llibre electrònic –revisades i amb un tractament específic per mostrar la censura que van tenir– i les altres 18, en llibre de paper.”

Les 11 novel·les de Temps obert escrites per Pedrolo especulen sobre onze vides possibles d’un mateix protagonista, Daniel Bastida, i es divideixen en dos grans llibres. El que l’autor anomenava el Primer llibre està format per nou novel·les que parteixen d’un mateix punt conflictiu: un bombardeig feixista a Barcelona el 1938. Són nou vides possibles de Bastida, depenent de les conseqüències que aquell bombardeig podia causar-li.

El Segon llibre de Temps obert, del qual Pedrolo va arribar a escriure dues novel·les, partia de cadascuna d’aquestes nou anteriors per bifurcar-ne noves possibilitats en la vida del protagonista. D’aquesta manera, Pedrolo va deixar fixada una estructura literalment inacabable, perquè al Segon llibre l’havia de seguir un tercer, un quart... Fins a l’infinit. “T’imagines una colla d’escriptors, de generacions successives, embarcats a desenvolupar aquest llibre? Una cosa demencial, d’acord. Però potser les úniques coses que val la pena de fer són aquelles que surten del corrent, del normal”, va comentar sobre el projecte el mateix Pedrolo.

“Tothom sap, o hauria de saber, que Temps obert és el cicle novel·lístic més important de Manuel de Pedrolo. Acceptat això, potser ja és el moment de dir que tothom hauria de saber que Temps obert és un dels cicles novel·lístics més importants de tota la literatura. D’aquí i de fora. D’ara i d’abans”, afirma Antoni Munné-Jordà al pròleg de l’obra.

Del passat cap al futur

Aquesta recuperació editorial no només mira cap al passat: agafa els fonaments del projecte de Pedrolo i els catapulta cap al futur. Vuit autors contemporanis escriuran dues novel·les cadascun per continuar Temps obert. Dues novel·les en cada volum. Totes les novel·les són plenament autònomes, tant amb la seva parella de volum com amb el seu precedent. A Cartes a Jones Street i “Conjectures” de Daniel Bastida, de Pedrolo, se sumen La terra s’ho porta i No han donat la llum, encara, de Núria Cadenas, i L’ascens de Daniel Bastida i La caiguda de Daniel Bastida, de Joaquim Carbó.

Quatre autors ‘secrets’

Els següents a publicar les quatre novel·les que continuaran el projecte són Borja Bagunyà i Teresa Colom. Jordi Puig no vol avançar els altres quatre autors, tot i tenir-los lligats, perquè “el projecte és de llarga durada i poden passar moltes coses”.

Una característica que mantindran tots els volums de Temps obert és que la imatge de portada serà una fotografia de Francesc Català-Roca. Tot un encert, sens dubte.

“La nostra reedició de Temps obert farà visible la censura franquista. És ben sabut que Pedrolo va ser l’autor amb més pàgines censurades pel règim”, afirma l’editor. Set de les nou novel·les del Primer llibre de Temps obert es van publicar en vida del dictador, i totes van ser escapçades per la censura. En reedicions posteriors, a la col·lecció El Cangur, d’Edicions 62, es van recuperar els textos originals sense remarcar què s’hi havia afegit. “Les nostres edicions han estat treballades amb les dues versions damunt la taula: parteixen de les primeres edicions censurades i, comparant-les amb les lliures de censura, hem pogut restablir els fragments mutilats i afegir postfacis a tots els llibres amb exemples de la mena de censura que s’aplicava durant el franquisme.”

Amb aquesta recuperació múltiple, Comanegra ja haurà reeditat 15 novel·les de Manuel de Pedrolo (11 de Temps obert i 4 de La terra prohibida), a més de l’inèdit Infant dels grans i l’àlbum il·lustrat El principi de tot. Passats 32 anys de la seva mort, Pedrolo encara és ben viu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

arts escèniques

El festival Moujuïc portarà nou propostes de dansa al Castell de Montjuïc

BARCELONA
EQUIPAMENTS

El Museu Pau Casals defensa a Portugal la seva nominació com a millor museu europeu

EL VENDRELL
CULTURA

Mor l’escriptor Paul Auster, un dels grans referents de la literatura nord-americana

cinema

Naomi Kawase, la germana japonesa de Lluís Miñarro

Barcelona
David Verdaguer
Actor

“Les persones no som planes, som polièdriques”

Barcelona
MÚSICA

Pérez Treviño desxifra en un llibre el ‘misteri’ del pianista Josep Colom

BARCELONA
cinema - drama

‘Thriller’ coreà amb segell femení basat en fets reals

cinema - drama / biografia

Maria Montessori, una pedagoga revolucionària

cinema - animació / comèdia

Garfield surt de la zona de confort de gat casolà