Arts escèniques

Una fira de carrer imprevista

Tàrrega recupera dijous l’aire espontani amb 34 estrenes i un 53% dels espectacles d’autoria catalana

Anna Giribet reimpulsa el carrer amb artistes que hi actuaran sense previ avís

Tàrrega augura una edició de retorn amb els espectacles oberts al carrer sota el lema L’inesperat. Fira Tàrrega (del 8 a l’11 de setembre) es caracteritza per un cartell d’innombrables propostes que s’encavalquen pels carrers, places i teatres, on també sovintegen els artistes espontanis. L’edició torna a ser, doncs, imprevista, com les 39 edicions anteriors (el 2020 es va anul·lar i el 2021 es va fer amb el públic delimtat en espais per prevenció pandèmica).

La directora de Fira Tàrrega, Anna Giribet, recupera el carrer i ho reimpulsa amb artistes que hi actuaran sense previ avís, insistint en una de les provatures de l’edició pandèmica de l’any anterior. L’hongarès David Somló, per exemple, provoca a Drift la interacció entre ciutadans i intèrprets. La companyia francesa Sauf le Dimanche construeix una coreografia lúdica i inventiva a Troc!. Per la seva banda, La màquina de matar, d’Onírica Mecànica, debat sobre els riscos de la tecnologia. De l’escola d’art Ondara de Tàrrega també s’ha construït Petricor, un animal màgic de sis metres d’alçada que aspira a fer que la pluja caigui sobre els camps afectats per la sequera.

Territori creatiu

Un gruix del cartell de Tàrrega procedeix del programa territori Creatiu una convocatòria de projectes que, un cop seleccionats, han pogut fer una residència artística in situ i fer alguna comprovació amb el públic durant aquests mesos de preparació. Són actuacions molt diverses: des d’una peça d’intervenció pública i amb un rerefons polític, de Lali Álvarez (El Manifest inacabat de la Humanitat), fins a un muntatge sobre la gestació i la maternitat, de Carla Rovira (Exit through the gift shop), o una invitació a connectar amb la Terra (SOS), d’Ada Vilaró; Roger Bernat proposa una provocadora Dormifestació o Pau Palaus, una peça onírica de clown (Zloty).

Aquest any es repeteix l’espai La Paraula, a la plaça dels Comediants. Fins a sis accions s’hi programaran amb disciplines que van des de la música, la poesia, els nous formats periodístics fins a l’humor. Adriano Galante, Rosa Cerarols, La Mira, Anna Polo i Oye Sherman, Uri Roots i una conversa entre l’artista Clara Peya i la filòsofa Marina Garcés són els noms protagonistes de la programació de La Paraula, un espai que dona peu a la conversa i a descobrir artistes que reivindiquen la paraula i que interpel·len els públics.

De les 62 propostes d’aquesta edició (una dotzena d’espectacles internacionals vinguts d’Alemanya, Bèlgica, França, Hongria, Irlanda, els Països Baixos, el Regne Unit i Xile) 34 són estrenes. La majoria de les produccions (56%) són d’autoria catalana, davant d’un 23% de l’Estat espanyol i un 19% d’altres països. Hi ha un domini absolut dels espectacles de carrer (79%) davant dels de sala. De l’1,2 milions d’euros de pressupost, la meitat (643.000 euros) es destina a l’activitat artística.

LA XIFRA

62
espectacles
es programen aquest any a Fira Tàrrega: 34 són estrenes. Un 79% dels espectacles són de carrer i un 53%, d’autoria catalana.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EQUIPAMENTS

El Museu Pau Casals defensa a Portugal la seva nominació com a millor museu europeu

EL VENDRELL
CULTURA

Mor l’escriptor Paul Auster, un dels grans referents de la literatura nord-americana

cinema

Naomi Kawase, la germana japonesa de Lluís Miñarro

Barcelona
David Verdaguer
Actor

“Les persones no som planes, som polièdriques”

Barcelona
MÚSICA

Pérez Treviño desxifra en un llibre el ‘misteri’ del pianista Josep Colom

BARCELONA
cinema - drama

‘Thriller’ coreà amb segell femení basat en fets reals

cinema - drama / biografia

Maria Montessori, una pedagoga revolucionària

cinema - animació / comèdia

Garfield surt de la zona de confort de gat casolà

cinema - cinema bèl·lic

Russell Crowe rescata soldats a Filipines