Música

Beth obre demà a Girona la gira del seu 20è aniversari

Repassarà tota la seva trajectòria des que va sortir d’‘Operación Triunfo’ fins ‘Origen’, demà al Teatre Municipal, dins del festival Strenes, i el 23 de maig a la sala barcelonina Luz de Gas

Beth celebra aquest any els seus primers vint anys en el món de la música. En realitat, estem parlant del vintè aniversari de la seva trajectòria més pública, des que es va donar a conèixer el 2003, després d’haver participat en el programa Operación Triunfo, quan la cantant de Súria tenia uns 21 anys. El 2003 va ser l’any en què va participar en el Festival d’Eurovisió i va publicar el seu primer disc, Otra realidad. Però com recorda ella mateixa, els seus primers passos en el món de la música els va fer uns anys abans: “El primer concert el vaig fer amb 16 anys al pati del Kursaal de Manresa, com a membre del grup Hàbit, amb el qual vam guanyar un concurs de maquetes organitzat pel diari Regió 7. Quan vam guanyar el premi no teníem prou cançons per omplir la mitja hora del concert que ens tocava fer com a guardonats, així que ens vam posar a fer cançons sense parar a última hora. Les cançons les fèiem una mica entre tots els membres del grup i jo participava més en les lletres. De fet, la primera cançó que vaig compondre només jo, tant la lletra com la música, va ser Hoy, que es va incloure en Otra realidad”.

Beth està mirant ara una mica enrere perquè està a punt de començar una gira commemorativa d’aquests 20 anys de trajectòria, durant els quals ha publicat set discos, ha participat en una desena de muntatges teatrals i ha escrit un llibre (Nyam! Cuina, cançons i vida), però també ha estat mare de dos fills i ha creat, amb la seva mare, Maria Cols, la marca de roba i complements LittleLia .

La gira dels 20 anys començarà demà dissabte al Teatre Municipal de Girona, dins del festival Strenes (21 h, de 18 a 25 euros) i continuarà el 23 de maig a la sala Luz de Gas, de Barcelona. De moment, també hi ha dates previstes al festival Planestiueja’t de les Planes d’Hostoles (8 de juliol) i al festival Els Rentadors de Juneda (28 de juliol). La idea no és fer molts concerts: “Prefereixo fer-ne pocs i grans, amb tota la banda, perquè el so que hem aconseguit crear per al directe és una passada i totes les meves etapes queden molt ben lligades”.

Aquests concerts repassaran en una hora i mitja tota la seva carrera musical, sense oblidar-ne cap etapa. “Òbviament, he hagut de fer una selecció perquè sinó el concert duraria 3 hores. He triat els temes més significatius de cada disc, però sempre des de la perspectiva que són el més importants per a mi”, explica aquesta dona i artista sempre independent: “No m’he regit mai ni per modes ni pels criteris de les discogràfiques o del públic: he fet sempre el que m’ha donat la gana, amb tot el bo i el dolent que això comporta. Però em sento molt afortunada perquè he fet moltes coses durant aquests vint anys, he conegut persones increïbles i em sento molt orgullosa de tots els meus projectes. Sempre m’han dit que tinc les idees molt clares, i és veritat: tinc molt clar el que no vull fer”. Queda el dubte de si l’autèntica Beth, la més personal, es va manifestar en els seus discos en català: Segueix-me el fil (2010), Família (2013) i Origen (2021). “Jo hi afegiria també My own way home (2006), perquè va ser el primer en què ho vaig decidir tot jo. De no poder triar res vaig passar a poder-ho triar tot. Però sí és cert que Segueix-me el fil és un punt d’inflexió en la meva carrera. El fet de cantar en català va fer que el públic em sentís més propera”.

La banda de Beth en aquests concerts d’aniversari està formada per músics que, majoritàriament, l’han acompanyat des de fa anys en diferents projectes: Jordi Franco (baix), toca amb ella des d’abans d’Operación Triunfo, quan cantava amb una orquestra a la sala Imperator de Barcelona; Pablo Garrido (guitarra acústica) porta amb ella 13 anys i és el seu “pilar”; Albert Solà (guitarra elèctrica) va ser el productor d’Origen, i Xavier Molero (bateria) toca amb ella des de Segueix-me el fil i Família. L’última incorporació al grup és Joina Canyet (Biure d’Empordà, 1996), amb trajectòria pròpia com a solista amb el nom de Joina, que en la banda de Beth toca els teclats i fa segones veus. “Té 27 i aporta energia jove al grup. De petita cantava les meves cançons”. A més, la Joina també l’ha començat a acompanyar en la nova etapa dels concerts de piano i veu per presentar el repertori del disc Natural Women (2022), que Beth va gravar amb Laura Andrés, ara desvinculada del projecte .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llengua

Plataforma per la Llengua homenatjarà els seus socis en els onzens premis Martí Gasull

barcelona
PATRIMONI

Enllestida amb èxit la fosa de la nova campana ‘Carme’ de Mataró

MATARÓ
Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca

música

‘Eufòria’ torna al palau Sant Jordi el 30 de juny amb un doble concert

Barcelona
música

Lluís Figueras & The Demons estrena el videoclip de ‘Lagarto Lagarto’

girona
CÒMIC

La il·lustradora Marika Vila guanya el Gran Premi Comic Barcelona

Barcelona
Crítica

Sara Blanch, l’estima d’un cant

festival

A Morella reflexionen sobre el poder dels algoritmes

Morella
cinema

Kristen Stewart protagonitzarà la nova pel·lícula d’Albert Serra

barcelona