Música

CULTURA

Shaden Hussein, cantant i símbol de la resistència pacífica al Sudan

La cantant i pacifista Shaden Hussein, de només 37 anys, mor per un projectil en plena guerra al Sudan

El passat 4 de maig va morir a la capital del Sudan, Khartum, tot un símbol de la cultura del país, l’actriu Asia Abdeljamid, en ser ferida per la metralla d’un projectil que va impactar a la seva casa en plens enfrontaments entre les dues faccions que intenten controlar des de mitjans d’abril el país. Malauradament ningú està lliure dels perills d’una guerra civil i una altra gran artista del país n’ha estat víctima. Es tracta de la jove cantant i compositora, Shaden Hussein, de només 37 anys. Va morir dissabte d’una forma semblant a l’Abdeljamid. En plena batalla un projectil va caure sobre la seva casa, que pràcticament li va caure a sobre i li va provocar ferides mortals, segons va confirmar la federació de músics del país a les agències internacionals.

La mort de Hussein, que tenia una gran comunitat de seguidors entre els més joves, és especialment cruel ja que era coneguda precisament per les seves cançons favorables a la democràcia i la seva postura radical contra un conflicte que va començar amb el cop d’estat del 16 d’abril. Des de llavors els enfrontaments entre l’exèrcit del país i el grup paramilitar conegut com les Forces de Suport Ràpid (FAR) no s’han aturat tot i els esforços d’alguns actors, sobretot l’ONU, de pactar un acord.

Shaden Hussein, nascuda a Kordufan a l’oest del país, va començar estudiant economia però ja a la universitat va es va interessar en la música africana i els seus tradicionals ritmes. El seu objectiu era preservar l’herència musical del país i donar-la a conèixer internacionalment amb lletres que feien referència a l’amor i la pau. Es va acabar fent famosa en el moviment a favor de la democràcia per les seves cançons durant les revoltes populars del 2019, que a l’abril van posar punt i final al govern del dictador Omar al Bashir després de tres dècades en el poder.

La cantant mai va renunciar a la religió de l’Islam però va defensar la idea que els artistes s’han d’implicar en la lluita per canviar la societat i fer-la millor. “Per amor vaig trobar la meva ànima i per amor vaig conèixer deu. Gràcies Al·là pel teu amor”. Era el seu missatge de capçalera a Instagram.

Hussein també s’havia posicionat contra l’actual conflicte, que està provocant un allau de refugiats, proper ja al milió a banda de centenars de morts. L’únic acord al qual han arribat les dues parts és la de crear un corredor a Jiddah per evacuar civils i facilitar l’entrada d’ajuda humanitària, de la qual depenen en bona part els 45 milions d’habitants del país. Poques hores abans de morir, va penjar un últim missatge a les xarxes socials, en què expressava el seu sentiment sobre el conflicte: “A cadascun dels sudanesos que els agrada escriure, escriurem per a les futures generacions per primer cop una història innegable precisa i creïble de tot el que està passant al Sudan. Necessitem el vostre testimoni.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles