Arts escèniques

La cultura titlla de censura les cancel·lacions dels nous governs

Institucions i artistes proclamen avui al migdia una pluja de cancel·lacions d’espectacles i concerts

S’anul·len, sovint per raons econòmiques, obres de temàtica que els hi era incòmoda

Des de pocs dies després als canvis de govern en diferents comunitats autònomes i Ajuntaments, que ha arrabassat el poder PP amb coalició amb Vox (com la de les illes Balears i del País Valencià), s’han anat anunciant un devessall de cancel·lacions d’espectacles culturals. Bona part de les companyies ho han denunciat aquests darrers dies a través de les xarxes socials. El sector cultural en bloc dels Països Catalans i també de l’Estat espanyol es va comminar ahir a emetre un comunicat aquest dimecres a les 12 de migdia fent-ne denúncia.

Quins són els casos que s’han conegut recentment? La companyia Playground denunciava ahir en un comunicat que l’Ajuntament de Briviesca (Burgos)havia cancel·lat per raons tècniques i econòmiques la representació, en versió castellana d’El mar: visión de unos niños que no lo han visto nunca, una obra que parteix del testimoni del mestre Antoni Benaiges a l’escola rural de Bañuelos de Bureba, de la província de Burgos. Es va estar acordant les condicions tècniques i econòmiques des del mes d’abril. Tot semblava estar resolt fins que el 26 de juny van rebre l’anunci telefònicament que s’anul·laria. La confirmació via correu electrònic va arribar aquest dilluns d’una funció prevista per aquest 15 de juliol. L’obra va estar nominada com a finalista a Pemis Max i també a Premis de la Crítica. La producció, estrenada al TNC aspira a mantenir el màxim de funcions possibles allà on sigui contractat. Tot i tenir dret a rebre una indemnització que els hi oferien des de Briviesca hi han renunciat “en coherència als nostres principis”.

Uns dies abans, era Ann Perelló (actriu del monòleg Nua, que fa una mirada poètica i dolorosa als Trastorn de Conducta Alimentària (TCA). Al tuit aclaria que no es farien tres funcions previstes a Mallorca perquè, segons li van respondre telefònicament “no és la línia d’espectacles que programaran” arran dels nous canvis de govern. L’excusa escrita van ser motius pressupostaris.

Els despropòsits s’estan sovintejant. Per exemple, el govern municipal de Getafe va programar el clàssic La Villana de Getafe, de Lope de Vega. Arran de la posada en escena un regidor de Vox va exigir retirar les insinuacions sexuals de l’espectacle adduint que hi havia canalla veient la representació, segons denuncia el patit d’ultradreta al seu web, fa menys d’una setmana.

Abans dels canvis de governs

També hi va haver censura per part del govern del Partit Popular al Teatro d’El Canal, dirigit per la coreògrafa Blanca Li de l’obra Santa Teresa de Paco Bezerra, abans de les eleccions. La moguda va ser intensa per twitter però ningú va renunciar a la seva decisió. Al 2006, també amb un govern popular a l’Ajuntament de Madrid es va aturar la representació de Lorca eran todos de Pepe Rubianes, arran d’unes declaracions de l’artista a TV3. El llavors alcalde de l’Ajuntament de Madrid, Alberto Ruiz-Gallardón, va considerar que no es podria representar l’espectacle perquè l’actor i director havia fet servir “termes escatològics per referir-se a la unitat d’Espanya”. En aquella ocasió, la reacció va ser immediata: CCOO va oferir-li l’escenari i es van poder programar a Madrid igualment. La decisió reaccionària va activar una onada de suport per aquest muntatge a nivell estatal (estrenat al Club Capitol de Barcelona) que va permetre allargar la gira durant molts mesos i fent més d’un centenar de representacions.

“Sense Cultura no hi ha democràcia”

El comunicat que s’ha acordat difondre a través de les màximes institucions culturals i mitjans de comunicació és el següent:

“Les i els professionals del món de la cultura volem denunciar el retorn de la censura que està atemptant contra la llibertat d’expressió, un dret consolidat socialment i democràticament en la nostra Constitució.

Exigim la protecció dels nostres drets fonamentals perquè sense CULTURA no hi ha democràcia”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cinema

DocsBarcelona, documentals que destrueixen els estereotips

barcelona
cinema

Una nova generació de simis regna al planeta Terra

Barcelona
Patricia López Arnaiz
Actriu

“Deixar les víctimes soles és una forma d’agressió”

Barcelona
Mireia Freixa
Historiadora de l’art

“El patrimoni només es preservarà si la gent se l’estima”

Terrassa

Isabel Vila, la primera sindicalista i pionera de l’educació femenina

Girona
Crítica

L’encís de Bulle Ogier

Fenosa, l’escultor de la natura

El Vendrell
cinema - comèdia

Tres generacions de dones unides per la tragèdia

cinema - Animació

Viatge d’una nena xinesa amb parada a Berlín