Cinema

Festival de cinema

La producció mallorquina ‘Quest’ obre l’Atlàntida

“Em vaig criar aquí, en una illa on no hi havia festivals de cine, on no hi ha hagut filmoteca, i era molt complicat que vinguessin actors o directors del nivell dels que han vingut o ens visitaran.” Jaume Ripoll (Palma, 1977), cofundador i director editorial de Filmin, parla amb orgull de les fites aconseguides amb l’ Atlàntida Film Fest , un festival que també dirigeix. Va néixer fa 13 anys només en línia i té seu física a Palma, la seva ciutat, per vuitè any consecutiu. Hi ha motius per estar-ne satisfet: se celebrarà de manera presencial entre demà i el 31 de juliol amb una programació de 63 pel·lícules, 16 concerts, xerrades i trobades amb la indústria. També es podrà seguir a través de Filmin des de demà fins al 24 d’agost.

El 85% de les activitats programades presencials són gratuïtes. I aquest any hi ha confirmades, entre d’altres, la presència de l’actriu francesa Irène Jacob; el cineasta argentí Gaspar Noè; el director nord-americà Ira Sachs; Enrica Figo, productora i vídua de Michelangelo Antonioni (que és objecte d’un cicle)... Dijous es va saber que no podrà venir l’actriu sueca Liv Ullmann, com estava previst, perquè forma part del sindicat d’actors nord-americà que està en vaga i els seus membres no participen en actes públics.

Edició rodona

Jaume Ripoll valora, en una entrevista a El Punt Avui, que “és l’ edició més rodona pel que fa a programació, tant per la qualitat de les obres com pel moment en què arriben”: “Molta part de la nostra programació és en primícia nacional i hi ha títols amb segell de qualitat com ara haver guanyat els festivals de Berlín, Rotterdam i Sundance.”

Entre els cineastes de renom presents en la programació hi ha Peter Strickland, Marco Bellocchio, Mark Cousins, Ursula Meyer i Paolo Taviani. La selecció para una atenció especial al cinema en català: la pel·lícula inaugural és la producció mallorquina Quest, d’Antonina Obrador, que està protagonitzada per Enric Auquer, i la de clausura és Creatura, dirigida per Elena Martín, que va tenir l’estrena internacional a la Berlinale. També s’estrenarà, en primícia, la docusèrie Terenci Moix. La fábula infinita, creada per Álvaro Augusto i dirigida per Marta Lallana.

Jaume Ripoll, que va intuir el futur de les plataformes de continguts audiovisuals i va crear Filmin, subratlla que l’Atlàntida Film Fest és un festival compromès: “Una de les coses que fa únic el festival és el nostre compromís europeu i amb la ciutadania. Som l’únic festival europeu d’aquesta dimensió que ofereix el 85% de les projeccions presencials i concerts gratuïtament. La part en línia entra tota dins la subscripció de Filmin. Considerem que aquestes obres que tenen tanta rellevància han de poder arribar al nombre de públic més gran possible, perquè ens ajuden a entendre quin és el present i plantejar-nos com volem que sigui el futur.”Un dels trets que destaca de la programació és la relació amb el món de l’art: “Hem fet gala de la vinculació del festival amb l’art, aquest any tenim Il Boemo, candidata a l’Oscar a la millor pel·lícula internacional, i Cuatro cuartetos, de Sophie Fiennes, en la qual el seu germà Ralph Fiennes interpreta els més famosos poemes de T.S. Eliot.” També podran veure’s documentals i ficcions dedicats a les figures dels escriptors Umberto Eco i Elfriede Jelinek, el pintor Jan Vermeer i els compositors Alma Mahler i Igor Levit.

Música i conferències

L’Atlàntida enriqueix diferents àmbits de la vida cultural nocturna de Palma. “El festival té tres eixos vertebradors: les pel·lícules, que són el nucli, però també les conferències i els concerts –comenta Jaume Ripoll–. La música és una aposta més lúdica que ens permet tenir una audiència que potser no vindria només per la pel·lícula. Tenim un ventall d’artistes extraordinari: Ladilla Rusa, Júlia Colom, Núria Graham, Natalia Lacunza, Belén Aguilera, Queralt Lahoz...”

Jaume Ripoll està “molt orgullós de la programació i, sobretot, de l’equip, que ha fet del festival un projecte vital”. “La resposta que ha tingut el festival t’anima a seguir lluitant.” Li preguntem si té garantida la continuïtat, amb el nou govern balear del PP. “Està garantit que l’Atlàntida es farà segur l’any que ve –respon–. A on, no ho puc dir, com a mínim es farà a Filmin.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EQUIPAMENTS

El Museu Pau Casals defensa a Portugal la seva nominació com a millor museu europeu

EL VENDRELL
CULTURA

Mor l’escriptor Paul Auster, un dels grans referents de la literatura nord-americana

cinema

Naomi Kawase, la germana japonesa de Lluís Miñarro

Barcelona
David Verdaguer
Actor

“Les persones no som planes, som polièdriques”

Barcelona
MÚSICA

Pérez Treviño desxifra en un llibre el ‘misteri’ del pianista Josep Colom

BARCELONA
cinema - drama

‘Thriller’ coreà amb segell femení basat en fets reals

cinema - drama / biografia

Maria Montessori, una pedagoga revolucionària

cinema - animació / comèdia

Garfield surt de la zona de confort de gat casolà

cinema - cinema bèl·lic

Russell Crowe rescata soldats a Filipines