Patrimoni

El dinosaure més gran del món arriba a Barcelona per quedar-s’hi

CosmoCaixa inaugura demà l’exposició ‘Dinosaures de la Patagònia’, que inclou una rèplica a mida real del dinosaure més gran conegut fins ara, el Patagotitan mayorum, de prop de 40 metres

El Museu de la Ciència CosmoCaixa repassa l’evolució dels dinosaures a l’exposició Dinosaures de la Patagònia, una mostra desenvolupada pel Museo Paleontológico Egidio Feruglio (MEF), centre d’exposicions i investigació científica situat a la ciutat de Trelew, a la Patagònia argentina. Segons explica l’ACN, el gran protagonista de la mostra és una rèplica a mida real del dinosaure més gran conegut fins el moment, el Patagotitan mayorum, de prop de 40 metres de llarg. De fet, s’ha anunciat que es preveu que quan acabi la gira de la mostra pels CaixaForum, el Patagotitan mayorum tornarà al CosmoCaixa per quedar-s’hi. L’exposició conté 13 exemplars que mostren la diversitat dels dinosaures de la Patagònia i es podrà visitar des d’aquest dijous fins al 2 de juny.

En declaracions a l’ACN, el paleontòleg del MEF, José Luis Carballido, descobridor del Patagotitan mayorum, ha assenyalat que la mostra inclou dinosaures de la Patagònia i que una de les qüestions més interessants és que el visitant podrà fer-se una idea de la història dels dinosaures des dels primers, que van sorgir fa uns 230 milions d’anys, fins als últims que van viure fins fa uns 65 milions d’anys. “Els dinosaures mai passen de moda i són animals tan diferents al que tenim avui en dia que no deixen de cridar l’atenció”, ha dit.

L’estrella de la mostra és el Patagotitan mayorum. Les restes d’aquest titanosaure sauròpode es van trobar fa 11 anys a la província de Chubut (Argentina) i van permetre aprofundir en el gegantisme d’algunes espècies de dinosaures. El Patagotitan mayorum feia 38 metres de llarg i 5 metres d’alçada fins a l’escàpula, i el seu pes es va estimar en 77 tones, l’equivalent a 14 elefants africans. “Va ser un dels animals més grans que va caminar sobre el planeta”, ha remarcat Carballido.

En roda de premsa, s’ha anunciat que es preveu que quan acabi la gira de l’exposició pels CaixaForum d’aquí uns tres anys, el Patagotitan mayorum tornarà al Museu de la Ciència CosmoCaixa per quedar-s’hi.

Després de fer referència al Patagotitan, el paleontòleg ha declarat que fa 100 milions d’anys a la Patagònia “va passar alguna cosa que va portar que aquests animals creixessin més del que anaven creixent i arribant al que segurament va ser l’alçada màxima que un vertebrat que camini sobre la terra hagi tingut”.

L’exposició conté 13 exemplars de dinosaures, que van pertànyer als tres períodes de l’era mesozoica: triàsic, juràssic i cretaci. Carballido ha explicat que els exemplars que estan complets són rèpliques dels originals com un altre dels dinosaures més grans anomenat Tyrannotitan chubutensis; el més petit, d’uns 75 centímetres, Manidens condorensis, i dos dels més antics, que van viure fa 230 milions d’anys: Eoraptor lunensis i Herrerasaurus ischigualastensis.

El públic, ha afegit, també podrà veure alguns dels fòssils originals que van trobar a la Patagònia com dents de dinosaures carnívors i herbívors i impressions de pell o un fèmur de 2,40 metres del Patagotitan.

Els visitants també podran conèixer a través d’audiovisuals l’entorn on es trobaven les restes del Patagotitan i com se’n va fer l’excavació, que es va allargar durant tres anys i en va requerir dos més d’un treball de laboratori que va implicar un equip de més de 100 professionals de diferents disciplines.

Dinosaures de la Patagònia és la quarta exposició centrada en els dinosaures que acull el Museu de la Ciència CosmoCaixa des que es va inaugurar el 2004.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA