Cinema

festival

Most mira cap al cinema italià i els vins dels Abruços

La producció catalana ‘El mestre que va prometre el mar’ obre aquest vespre la programació

El Penedès acull el certamen fins al 12 de novembre i una selecció de films anirà al Priorat del 22 al 26

La projecció d’El mestre que va prometre el mar, producció catalana dirigida per Patrícia Font i protagonitzada per Enric Auquer i Laia Costa, obre aquest vespre la 12a edició del Most - Festival Internacional de Cinema del Vi , que se celebra fins al 12 de novembre a diferents municipis del Penedès. Del 22 al 26 de novembre, el Priorat acollirà una versió reduïda del festival, amb una selecció de la secció Collita, la part de programació més relacionada amb el vi.

De fet, el film inaugural no té relació amb la cultura vitivinícola: Most té un concepte obert, amb la intenció d’acostar el bon cinema a unes comarques amb poca oferta, i programa títols potents a la secció Gran Reserva com l’esmentada El mestre que va prometre el mar, que s’estrena amb presència de la directora, Patrícia Font, i els productors Francesc Escribano i Tono Folguera, i films com Anatomía de una caída, Palma d’Or de Canes d’enguany; Un amor, d’Isabel Coixet, premiada al festival de Sant Sebastià, o A fuego lento, film gastronòmic de Tran Anh Hung.

L’actriu catalana Nora Navas rebrà un premi honorífic de Most a la seva trajectòria cinematogràfica. També es lliuraran premis honorífics a la trajectòria vitivinícola, en aquest cas a títol pòstum, per a Xavier Gramona i Carlos Esteva. “Som un festival de cinema del vi, i per tant, tractem i premiem tant la cultura del cinema com la cultura del vi”, explica Xavier Fornos, director del festival.

“Cada any convidem un país i el 2023 és Itàlia, país de gastronomia i vi, però també de gran cinema –subratlla el màxim responsable del festival–. Reestrenem Caro diario, de Nanni Moretti, amb motiu del 30è aniversari de la pel·lícula; d’Alice Rohrwacher programem La quimera [2023], però també un curtmetratge molt bonic que es diu Omelia contadina, una denúncia de la pèrdua de l’agricultura tradicional; també es podrà veure Teorema [1968], de Pier Paolo Pasolini, i una de les últimes peces que va filmar Ermanno Olmi, Rupi del vino, una mirada pausada i antropològica sobre un paisatge que ha construït l’home vinculat amb la tradició del vi d’aquesta zona dels Alps.” Xavier Fornos destaca que “hi ha un caràcter italià que inunda tota la programació”. Hi ha tastos de vins i menjar dels Abruços (Abruzzo), la zona d’itàlia on posen el focus. “Anem acompanyats d’slow wines, que és la branca de vins d’slow food –afegeix Fornos–. El que estan intentant és que tant l’alimentació com els vins siguin bons, nets i justos, amb tota la força que tenen aquests adjectius. Una manera de fer que trenqui les dinàmiques del capitalisme més agressiu i destructiu.”

La tria dels Abruços com a zona vitivinícola té a veure amb l’acció artística que hi va fer el 1983 l’artista i fundador del partit dels Verds alemany Joseph Beuys. “Va plantejar una acció artística per la defensa de la natura relacionada amb el vi, era una persona molt conscienciada del risc en què estava la natura per l’acció humana”, explica el director del festival. Aquesta filosofia de respectar l’entorn i fer un món més sostenible forma part de l’ADN del festival, que ha creat la MosTeca, un cicle anual que servirà per reflexionar des de la pantalla a l’entorn de l’alimentació, la gastronomia i el futur de l’agricultura. Una delegació de Slow Wine Itàlia serà l’encarregada de donar el tret de sortida a aquesta iniciativa. “MosTeca és un fil discursiu dins del projecte Most que parlarà d’aquests temes que són d’actualitat i són un debat interessant per a tots els públics”, assenyala Xavier Fornos.

Most 2023 ha programat al Penedès 47 sessions de films procedents de tretze països: Argentina, Austràlia, Canadà, Espanya, Estats Units, França, Israel, Itàlia, Japó, Portugal, Regne Unit, Suïssa i Ucraïna. Totes inclouen un tast de vi al final. 22 d’aquestes sessions són dedicades específicament al món del vi, dins la seccio Collita. Es faran al cinema Kubrick de Vilafranca, seu principal, i en espais de cinc municipis més del Penedès. El Priorat acull entre el 22 i el 26 de novembre al voltant d’una desena de sessions, majoritàriament relacionades amb la cultura del vi. En aquesta comarca, Most s’escampa també pel territori: hi ha sessions en vuit municipis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El manifest d’Agitart centra el Dia Internacional de la Dansa

girona
cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona
cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona