Patrimoni

L’Arxiu Nacional ingressa el fons de la Cartoixa de Montalegre

El monestir ha lliurat a la Generalitat la documentació del seu arxiu històric, corresponent a la part recuperada durant els segles XIX i XX

L’Arxiu Nacional de Catalunya ha ingressat el fons documental de la Cartoixa de Santa Maria de Montalegre (Tiana, Maresme) una documentació recuperada durant els segles XIX i XX, gràcies a l’acord entre la Cartoixa i el Departament de Cultura. “L’ingrés assegura la conservació de documents de gran importància per a la història de la Cartoixa i de Catalunya amb pergamins dels segles X al XVIII i documents de paper del segle XVI als nostres dies”, s’afirma en el comunicat del Departament de Cultura. Són documents medievals i moderns recuperats posteriorment a la disgregació del seu arxiu original i també d’estudis i treballs de reconstrucció històrica com els del P. Irénée Jaricot, així com documents produïts durant els segles XIX i XX.

L’arxiu de la Cartoixa conté un volum aproximat de 9 metres de documentació de paper corresponent als segles XVI al XX, que inclou 44 manuscrits, 43 capses d’arxiu i carpetes, 25 lligalls i diversos documents solts. De forma especial destaca el llibre espècul datat el 1678, un instrument clau per conèixer la composició històrica del moment. També hi ha la documentació sobre la persecució religiosa entre 1936 i 1939 o els valuosos documents arran de les recerques dutes a terme sobre la Cartoixa pel monjo historiador Irénée Jaricot (1882-1972).

L’ingrés inclou 275 pergamins, 133 cartes de professió de monjos cartoixans (c. 1475-1829) i 142 documentals (dels anys 991 al 1777). D’aquests últims s’han identificat les procedències de 80 de Montalegre, 26 de Sant Pol de Mar, un de Scala Dei, 26 conservats temporalment pels barons d’Esponellà i 9 sense origen determinat. La vàlua d’aquests documents, amb 9 pergamins reials, 16 butlles i breus pontificis, ha fet que fossin objecte d’estudis, inclosos en diplomataris publicats en els darrers anys. Aquests pergamins es troben ja en procés de restauració al laboratori de l’Arxiu Nacional.

A més del fons documental o arxiu, també han ingressat a l’Arxiu Nacional 18 obres impreses igualment provinents de la Cartoixa i 5 manuscrits, dels anys 1475 al 1833, entre els quals hi ha dos incunables. Es tracta d’obres de temàtica cartoixana que “resultaran molt útils als investigadors del fons documental”. Finalment, el fons també inclou mapes i 37 àlbums de fotografies del segle XX referents a la mateixa Cartoixa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA