Cultura popular

Gamma extra que va cara

La temporada acaba amb més castells de nou que el 2019, però menys de gamma extra

El 9d9f, el 3d10fm, el 4d9sf, el 2d8sf, el 4d9fa, la td9fm, el 5d9f i el pd8fm, les construccions més destacades

La temporada castellera ja s’ha donat per acabada i ho ha fet amb unes xifres que deixen enrere definitivament la pandèmia. Així, aquest 2023 s’han vist més castells de nou pisos bàsics que el 2019 (141 de descarregats), però la gamma extra ha estat més cara de veure, amb 36 de completats.

Sis de gamma extra

Els Castellers de Vilafranca han tancat l’any sent la colla amb més gamma –tot i que amb molts reptes– i l’única que ha descarregat el tres de deu amb folre i manilles des del 2017. Ha destacat sobretot l’inèdit nou de nou amb folre, carregat per Tots Sants, i també han completat el cinc de nou amb folre, el set de nou amb folre, la torre de nou amb folre i manilles i el pilar de vuit amb folre i manilles, a banda de carregar el quatre de nou amb folre i l’agulla. S’han deixat en cartera els castells sense folre, entre els quals destaca el quatre de nou, del qual van fer tres peus i un intent desmuntat per Tots Sants.

Les colles vallenques han tancat l’any amb registres gairebé similars i, de fet, l’última Santa Úrsula va ser la més igualada. Destaquen, per exemple, els dos quatre de nou sense folre descarregats per part de cadascuna i la torre de vuit sense folre, que la Joves ha carregat dos cops i la Vella, tres. A partir d’aquí, la Vella ha completat en diferents ocasions el quatre de nou amb folre i l’agulla i el pilar de vuit amb folre i manilles i la Joves ha despuntat també amb el pilar de vuit i el cinc de nou, que ha completat en una ocasió. Cap de les dues colles ha pogut superar el castell de deu. La Joves va fer un intent desmuntat de tres de deu per Santa Úrsula i la Vella, dos intents desmuntats de quatre de deu. Deures pendents, també, per als vallencs.

A banda dels verds, la Vella i la Joves, hi ha tres colles més de gamma extra. La Jove de Tarragona ha completat en dues ocasions la torre de nou i una el cinc de nou enguany com a castells destacats, a banda d’un bon reguitzell de castells de nou.

I els Minyons de Terrassa han acabat amb sensació agredolça, ja que per la seva diada només van poder carregar el cinc de nou i no van intentar ni la torre de nou –de la qual han tingut bons registres– ni el tres de deu, que era un dels seus objectius. Tot i així, han fet una bona temporada de castells de nou. Amb aquestes dades, el debat retorna: qui actuarà per Sant Fèlix? Verds, Vella i Joves ho tenen gairebé assegurat, però qui els acompanyarà?

Menció a banda mereixen els Capgrossos de Mataró, que enguany han encaixat de nou un cop molt dur amb la mort per accident d’una persona que era un pilar per a la colla, la jove Roser Herreros. Lluny d’apagar-se, però, la flama dels Capgrossos ha continuat encesa i van recuperar els galons de gamma extra a l’octubre descarregant la torre de nou, que van repetir per Tots Sants.

Més colles de nou

Deixant de banda el selecte club de les sis colles de gamma extra, cal fer una repassada de tres colles més que formen part enguany del grup de colles de nou. Primerament, els Xiquets de Tarragona, amb una desena de castells de nou a la cartera, i dues colles que hi han entrat gairebé en el temps afegit: els Castellers de Sants i els Castellers de Barcelona. Els primers van completar el seu primer quatre de nou en la diada dels Minyons fa pocs dies i els de la camisa vermella l’han completat en dues ocasions, però també en l’últim tram. Amb tots aquests registres, doncs, el que queda clar és que, tot i l’altíssim nivell, totes les colles surten amb deures per fer, i més tenint en compte que la temporada que ve hi ha Concurs i, per tant, la calculadora i l’estratègia torna a les places, si és que mai les havia deixat. L’any que ve, doncs, més i millor!

LA XIFRA

36
castells
de gamma extra s’han vist completats enguany, a banda de més de 140 castells de nou, segons el cronista casteller Pep Ribes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona