Música

CULTURA

Mor als 96 anys Josep Bastons, el fundador de Peix Fregit

Autor de “Mariner de terra endins” va rebre un gran homenatge en l'edició 2022 de la cantada d’havaneres de Calella de Palafrugell

Josep Bastons Fàbrega, tapisser de professió i fundador del grup d’havaneres Peix Fregit el 1974, va morir ahir als 96 anys deixant un llegat musical impressionant que inclou la composició de grans clàssics de la música marinera i de taverna a Catalunya. El 2016 va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi i la Medalla d’Honor de la Vila de Palafrugell. En els últims anys, ja retirat dels escenaris, se li han fet grans homenatges, com el que va rebre en la 55a Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell en motiu dels seus 95 anys.

Bastons va escriure amb la seva guitarra la melodia de “Mariner de terra endins” el 1977, segurament la seva havanera més coneguda, amb lletra de Narcisa Oliver. En va escriure gairebé un centenar amb lletristes que van donar color a moltes cançons que els grans grups d’havaneres han sabut adaptar a la seva manera, com ara “Lola la tavernera” o “Tamariu”.

Havia iniciat la seva trajectòria musical molt abans al Casal Popular de Palafrugell. Un dels seus mestres va ser Frederic Sirés, l’autor de “La gavina”. La històrica Orquestra Maravella el va convertir en el seu vocalista el 1954. Dos anys després va ser un dels fundadors de la cobla orquestra Costa Brava. També va cantar amb l’orquestra francesa de Maurice Rigole i en el Conjunt Tropicana, que va arribar a ser considerada la millor del país i va tenir un èxit formidable.

En la cantada d’Havaneres del 2022 hi van participar els grups Port bo, Arjau, Neus Mar i Peix Fregit, amb els quals Bastons hi va tenir una relació molt directa. Va fundar Peix Fregit amb en Manel Iglesias i la Maria Cervera justament per participar en la cantada del 1974 un cop ja s’havia establert un altre cop a a Palafrugell després de deixar un temps el món de la música.

Fa sis anys per celebrar que n’havia fet noranta la discogràfica Picap va publicar un homenatge a la seva figura en el disc “L’home de la guitarra”. S’hi van incloure alguns dels temes més emblemàtics que va escriure el mestre i que van cantar, entre d’altres, artistes tan diversos com Arnau Tordera (Obeses), Cris Juanico, Txell Sust, Gemma Humet, Ginesa Ortega, Sara Pi, Los Guardians del Pont, Lydia Torrejón, Sabor de Gràcia, Meïa, Sherpah i Frans Cuspinera. Era una prova de l’admiració que despertava la seva figura en tot el món de la cultura musical del país. Aquest mateix 2023 s'ha editat el disc "Gaudint Bastons" en el qual ell hi va participar i al maig encara va pujar a l'escenari del Teatre Municipal de Palafrugell. 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona
cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA