Art

art

La Virreina s’ho farà amb Jeff Wall

“Faig les exposicions on vull i aquesta la vull fer aquí.” El fotògraf Jeff Wall (1946) es va comprometre així amb la Virreina Centre de la Imatge. ¿Com ha aconseguit una institució petita, amb un equip de només sis persones i que no arriba als 1,4 milions d’euros de pressupost, programar (del 17 de maig al 27 d’octubre) l’antològica més important a l’Estat espanyol d’aquest artista tan disputat? “Li agrada molt el que fem”, diu el seu director, Valentín Roma. Quan li va trucar per proposar-l’hi, donava per fet que li diria que no: disposava d’una partida que “ni cobria el transport”. Wall li va dir que no patís, que l’ajudaria a trobar finançament. “Sense la seva cooperació, aquesta exposició era impossible de fer.”

Wall ja ha visitat les sales de la Rambla un parell de vegades (va quedar meravellat amb l’exposició de Pedro Costa) per preparar el que serà un dels esdeveniments culturals d’enguany a Barcelona. La Virreina dedicarà tots els metres quadrats a allotjar les 37 monumentals peces provinents de museus top. Del comissariat se n’ocuparà Jean-François Chevrier, amic íntim del fotògraf canadenc, que vol un muntatge “original.” Per a la Virreina, un repte. “És l’exposició més complexa que hem fet des de que soc aquí.” Roma hi va entrar la tardor del 2016 i ja en suma 76, d’exposicions.

Durant aquests vuit anys, l’Icub només li havia incrementat el pressupost un cop, amb 90.000 euros. Aquest any el reforça amb 200.000 euros. “És la millor programació”, ha remarcat el regidor de Cultura, Xavier Marcé, en la roda de premsa que Roma ha fet aquest dimarts per desvelar els continguts de la nova temporada. Al director del centre, aquest augment li permetrà recuperar línies que s’havia vist obligat a aparcar justament per falta de recursos. Com ara la col·lecció de llibres, que reprendrà amb una antologia d’entrevistes i textos assagístics escrits per Wall.

I com ara la producció d’obres d’artistes en actiu. De l’exposició que farà Mar Arza (del 15 de novembre al 30 de març del 2025), en sorgiran sis nous treballs. Arza ja havia exposat a la Virreina, fa sis anys, i Roma trenca així la norma no escrita, de tan poc sentit comú, que els creadors no repeteixen en una mateixa institució.

I com ara també els projectes delicatessen de la sala Xavier Miserachs, que reobrirà amb una mostra del polièdric Josep Iglésias del Marquet (Poesia, tipografia i comunicació de masses, del 15 de novembre al 30 de març del 2025), “un autor tan fonamental com desconegut per al gran públic”.

El programa persistirà en la reivindicació de figures contemporànies històriques amb Regina Silveira (del 15 de novembre al 30 de març del 2025), “la gran matriarca de l’art conceptual brasiler”. I, a través del comissari barceloní establert a Suècia Martí Manen, gratarà en l’univers amb aires de bruixeria de Raisa Maudit, canària formada a Barcelona (Una ascensió en espiral. Mirar enrere des de la fi, del 14 de juny al 13 d’octubre). El bombó o, potser, la bomba (perquè pot ser polèmica) serà l’exposició de l’exhaustiu treball de documentació del conflicte basc de Clemente Bernad, a cura de Carles Guerra, que a més de Barcelona (Hermendik Hurbil/Prop d’aquí, del 25 d’octubre al 26 de gener del 2025) també es veurà a Belfast i Sant Sebastià.La Virreina va fer l’any passat uns bons registres de visitants: 140.000. Segons els estudis del centre, és un públic fidel que va seguint la programació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona