Art

art

Dues activistes climàtiques llancen sopa sobre ‘La Gioconda’ al Louvre

L’obra mestra de Leonardo da Vinci està protegida per una làmina de policarbonat, un termoplàstic tan resistent com transparent, i ja ha patit diversos atacs

Dues activistes climàtiques del grup Riposte Alimentaire (Resposta Alimentària) han llançat aquest matí bots de sopa sobre La Gioconda, l’obra mestra de Leonardo da Vinci exposada al Museu del Louvre, de París, segons informa l’agència Efe. De seguida la sala ha estat completament desallotjada abans de procedir a la seva neteja. La pintura està ben protegida per una làmina de policarbonat, un termoplàstic extremadament transparent com resistent, a prova de bales, però també de productes químics o radiacions ultraviolades. La Gioconda ja havia rebut altres atacs, el més recent el llançament d’un pastís, el maig del 2022.

Avui, les dues dones, que han estat filmades durant una acció de gairebé dos minuts, van llançar la sopa de color taronja i ràpidament van passat per sota de les barreres que envolten el quadre. “Què és el més important? L’art o el dret a una alimentació sana i duradora? El nostre sistema agrícola està malalt”, va cridar una de les activistes, just en un moment en què els agricultors francesos estan mobilitzats des de fa dies en protesta contra les polítiques agràries del seu govern i de la Unió Europea. Com ja ha passat entre altres atacs d’activistes climàtiques contra diferents obres d’art, per cridar l’atenció de l’opinió pública, ara mateix bona part del debat a les xarxes torna a plantejar quina culpa en té l’art de tot plegat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència