Llibres

centenari

Comença l’Any Montserrat Vayreda

S’ha presentat l’Any Montserrat Vayreda, que s’inaugurarà oficialment el 14 de febrer a Figueres i es clourà la primera setmana de desembre a Barcelona.

Montserrat Vayreda i Trullol (Lledó d’Empordà, 28 d’agost de 1924 - Figueres, 2006) va ser una poeta i escriptora, amb reculls de poesia per a adults i també per a infants, que va publicar obres de prosa descriptiva sobre l’Empordà i reculls biogràfics. Va rebre la Creu de Sant Jordi el 1999 per la seva dedicació al país i a la cultura, entre molts altres guardons i reconeixements.

L’Any Montserrat Vayreda, impulsat pel Departament de Cultura a través de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) i comissariat per Anna Maria Velaz, vol commemorar el centenari del naixement de l’escriptora i se suma als altres tres Anys que se celebraran al llarg del 2024: 100 anys de la mort d’Àngel Guimerà, 100 anys del naixement de Vicent Andrés Estellés i 100 anys de la mort de Joan Salvat-Papasseit.

Izaskun Arretxe, directora de la ILC, ha declarat que està “contenta que l’homenatjada sigui una dona, cosa que no passa gaire, per una qüestió numèrica –hi havia menys escriptores– i perquè no es reconeixia igual la seva obra que la dels autors masculins”.

“Montserrat Vayreda va tenir la voluntat de construir una veu pròpia, tot i venir d’una família amb moltes arrels culturals a Olot i Figueres”, ha afegit. “El gran objectiu és que l’obra de Montserrat Vayreda sigui coneguda i, sobretot, llegida, arreu dels territoris de parla catalana. Que es pugui llegir en obres reeditades i no en biblioteques i llibreries de vell. Des del convenciment que, si es llegeix, ocuparà l’espai que li pertoca en el nostre patrimoni literari.”

Montserrat Vayreda va ser la menor dels onze fills del matrimoni format per Joaquim Vayreda i Josepa Trullol. Va ser germana de la també escriptora Maria dels Àngels Vayreda i dels pintors Lluís Vayreda i Francesc Vayreda, a més de neta del botànic Estanislau Vayreda i del poeta Sebastià Trullol.

La filòloga figuerenca Anna Maria Velaz ha comentat que “la natura és un dels pilars de la seva poètica, en concret de l’empordanesa; no tenia ni vint anys que ja va fer poemes sobre la casa pairal i el mar, amb una poesia postnoucentista”.

“Volia fer una poesia entenedora, gens críptica, que pogués entendre tothom, a més, va recuperar paraules i expressions de l’Empordà i la Garrotxa.”

Velaz la va començar a llegir quan era molt jove en publicacions “en castellà, per l’època”, i “era un goig llegir els seus poemes en català”. El 2004 van passar moltes hores juntes quan es va preparar i publicar una antologia poètica. “Recitava amb veu potent i ferma uns poemes que treballava molt.”

L’inici oficial de la commemoració tindrà lloc el 14 de febrer a l’Auditori Caputxins de Figueres, localitat on va residir gairebé durant tota la seva vida. Al desembre tindrà lloc, a l’Ateneu Barcelonès, l’acte de cloenda amb taula rodona per posar en valor Vayreda amb altres poetes de la seva generació.

Com sempre en aquestes commemoracions, els actes seran molts i variats, amb jornades acadèmiques, conferències, exposicions, espectacles i reedició de l’obra de Vayreda. En aquest sentit, s’ha previst la publicació i reedició de quatre obres literàries de Vayreda per posar a l’abast del públic lector la seva producció més destacada: Els pobles de l’Empordà, Un color per cada amic, Antologia poètica i Recull de poesia inèdita.

Coincidint amb la Setmana del Llibre en Català, s’estrenarà a Figueres la ruta literària Vayreda, concebuda i dissenyada per la comissària Velaz per a qui “la poesia vayrediana és rica i variada, essencial i mesurada, lluminosa i reflexiva amb la lògica evolució formal en una obra que es presenta tan dilatada en el temps: el de tota una vida de la dona que, fins als últims moments, va tenir la ploma a la mà, disposada a copsar la poesia de l’instant fugitiu o a reviure els records del passat que tot s’ho enduu per transformar-los en matèria poètica”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid