Art

ART

Primera exposició del Museu Terra a la nova seu de Barcelona

La Fundació Carulla i el Museu Terra de l’Espluga de Francolí han inaugurat la primera exposició a la nova seu del barri del Poblenou de Barcelona. Es tracta de Peus a terra, una mostra que convida a reflexionar “sobre la relació que tenim amb la terra”. L’exposició és una producció del Museu Terra de l’Espluga de Francolí (abans Museu de la Vida Rural), que té, a les noves instal·lacions de la fundació, la seva extensió per a exposicions temporals a la capital catalana.

Peus a terra, apunta l’organització, pretén “obrir un diàleg entorn de la sostenibilitat de la vida a les ciutats a partir de la saviesa i la mirada del món rural”. Marta Esteve, directora de la Fundació Carulla, destaca que “és necessari ampliar l’impacte i la veu del món rural, que tant bé recull el Museu Terra, i portar-lo més enllà de la seva localització originària a l’Espluga de Francolí”. La mostra, que estarà oberta fins el 31 de maig,  fomenta “una reconnexió profunda i conscient amb la terra entesa com a sòl que ens alimenta, com a paisatge cultural del qual tenir cura i, per extensió, com a planeta al que no es pot renunciar”. El Museu Terra vol “posar en valor tots aquests coneixements adquirits al llarg de molts segles de convivència amb la terra i el camp i sobretot, vol ampliar-ne la divulgació per convertir tot aquest coneixement en el nou prisma des d’on plantejar la sostenibilitat”.

La mostra està composta per una trentena d’obres, entre estris i peces històriques, fotografies, il·lustracions i instal·lacions audiovisuals, que reflecteixen el diàleg constant entre la terra i les persones. Moltes de les peces exposades provenen del Museu Terra que, des de fa més de 35 anys, disposa d’una col·lecció etnològica de més de 5.000 peces, entre objectes i fotografies. L’exposició està plantejada com un relat evolutiu que mostra el passat compartit de relació amb la terra fins l’actualitat (des dels càntirs, les olles d’aram i els oficis tradicionals de la segona meitat del segle XIX a l’ús massiu de plàstics...).

Les properes exposicions en aquesta sala de Barcelona aniran principalment dirigides a escoles i instituts d’entorns urbans. El programa es posarà en marxa el curs 24/25 però aquesta primera mostra, Peus a terra, és un  primer aterratge al barri del Poblenou. Segons Esteve, amb la seva inauguració i a partir d’ara, la Sala Barcelona de Poblenou acollirà diferents exposicions “per promoure la reflexió sobre la sostenibilitat, a través de la mirada del món rural».

Des del Museu Terra, la seva directora, Gemma Carbó, es refereix a Peus a terra com “un projecte cultural que dóna resposta a reptes socials actuals”. Carbó, que posa en valor l’esforç del Museu Terra per “preservar el coneixement i saviesa del món rural”, es refereix a la nova sala cultural com una “finestra on generar debats que cridin l’acció i ens portin a trobar noves maneres de viure més sostenibles”.

Peus a terra, asseguren, arriba en un context de desconnexió demogràfica amb el món rural i la natura, on el 54% de la població mundial viu apinyada en només el 10% del territori urbà.

La nova seu de la Fundació Carulla a Barcelona està situada a un edifici de més de 1.500 metres quadrats, distribuïts en tres plantes, obra original de 1962 de l’arquitecte José M. Segarra, autor també entre d’altres, de la Facultat d’Arquitectura de la Universitat de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid