Arts escèniques

TEATRE

La Ludwig Band ‘teatrera’ s’inventa la tragèdia del cambrer Artemi

El col·lectiu Pedant a Missa i repicant estrena ‘Artemi, el cambrer abstemi’ a la Biblioteca de Catalunya

El vodevil desenfadat imagina el destí d’un personatge que rep un ‘premi’ d’herència que li suposa una tortura bíblica

La Ludwig Band és una formació que despunta d’entre el catàleg de grups de música en català, sobretot per la seva frescor, amb una energia als concerts contrastada al darrer Festival Grec (Gràcies per venir). Des de fa anys, potser com una sortida inesperada, van impulsar el col·lectiu Pedant a Missa i repicant. L’any passat, per exemple, van presentar el seu Sant Pere el farsant al Maldà. Van fer un sold out, i van aconseguir recol·locar el públic que s’havia quedat fora en tres sessions a la Biblioteca de Catalunya. Ara, des del 7 fins al 24 de març, estrenen una altra pallassada: Artemi, el cambrer abstemi. Amb un to entre vodevil i Pastorets de Folch i Torres, narren la peripècia d’un home que va acabar treballant de cambrer per a subsistència i que, una cadena de casualitats, fa que acabi regentant un bar, tot i que mai ha volgut ser cambrer. Una peripècia que funcionaria com a díptic de la cançó icònica del grup Manela, no vull currar per vostè .

Aquest Artemi no sembla massa decidit. Té un cert aire de Bartleby d’en Melville, d’aquell “preferia no fer-ho”. La pega, segons es desprèn del que explica la companyia darrera la barra de la Biblioteca aquest migdia, és que tampoc té manera d’evitar aquest regal. I que és una trista sort treballar mentre tots els altres estan de gresca.

La peripècia funciona gràcies a encadenar xistes mirant d’explicar-ho amb la màxima seriositat per desarmar el públic. No hi ha cap idea militant, però Quim Carandell admet que, en tot cas, la peça sí que té “una moraleja”. El grup nombrós, ha aconseguit combinar assaigs i funcions, combinant-ho amb les feines respectives, també amb les gires de la Ludwig Band, que reprèn gira passat Setmana Santa. En realitat, el col·lectiu i La Perla29 ja parlaven d’integrar-los en una minitemporada abans de la pandèmia. Però la complexitat de programar amb molts mesos d’antelació feia difícil entrar-los al seu cartell. El director de La Perla29, Oriol Broggi, està molt satisfet que provin les seves astracanades a la Biblioteca. Les seves històries, rimades, aporten un públic molt jove a la Biblioteca i permet donar sortida a una farsa desimbolta que costa trobar a la cartellera. Ara, fins al 19 de març al Maldà, la jove companyia Application Rejected presenta una peça desinhibida i desarmada total: P amb tomàquet, el demà En una Catalunya independent, a mitjans del segle XXI, el govern prohibeix la comercialització del tomàquet de sucar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid