Llibres

centenari

Comença l’Any Joan Salvat-Papasseit

Aquest matí, en una renovada sala de premsa del Palau Marc, seu de la conselleria de Cultura de la Generalitat, ha tingut lloc la presentació oficial de l’Any Joan Salvat-Papasseit (Barcelona, 1894-1924), de la mà d’Izaskun Arretxe, directora de la Institució de les Lletres Catalanes, i de Ferran Aisa, comissari de l’Any.

Arretxe ha destacat que Salvat-Papasseit “és un autor referencial i canònic de la nostra literatura”. “Un poeta jove que va morir jove i va escriure una poesia jove”, ha afegit, també recordant que va ser un autor avantguardista i un “revolucionari en el vessat polític i social”.

Ferran Aisa, poeta, assagista i periodista cultural, amb un llarg currículum de publicacions i aportacions culturals, a més de, naturalment, expert en la vida i obra de Salvat-Papasseit, ha esmentat algunes de les moltíssimes activitats previstes, més que en la resta d’Anys. “Estem contents de veure que comencem l’Any amb molta feina avançada i amb moltes activitats per a infants i joves, que sempre se’ns demanen des de les biblioteques i costen d’aconseguir però, amb Salvat-Papasseit, en tenim un munt, gràcies al seu component lúdic, vital i jove que hem de saber aprofitar per promocionar la seva obra”, ha conclòs Arretxe.

Com és natural, l’Any s’organitza “amb la finalitat de promoure el coneixement de l’obra i la vida de l’autor triat –en aquest cas pel centenari de la mort– arreu dels territoris de parla catalana”.

Els quatre objectius concrets en el cas de l’Any Salvat-Papasseit són: “restituir-lo com a referent dels poetes joves; oferir reedicions, noves edicions i traduccions dels seus textos i poemes; tornar els seus poemes al lloc preferent que han tingut en el món de la música i que els seus versos tornin a ser musicats i, finalment, mantenir viva la flama dels seus poemes en centres d’educació”.

Aquest últim apartat es complirà amb escreix, veient les activitats previstes, tot i que la programació no està tancada.

Joan Salvat-Papasseit va ser poeta, precursor del futurisme i l’avantguarda a Catalunya, articulista –en català i castellà– dins dels corrents socialistes i anarquistes i, finalment, catalanista de profundes arrels socials. Fill de família humil, no va tenir estudis i es va formar de manera autodidacta a base de lectures. Va fer tota mena de feines i feinetes per sobreviure econòmicament. Va morir quan només tenia 30 anys de tuberculosi.

El juliol tindrà lloc l’acte institucional i central de l’Any, amb la participació d’Enric Casasses i Pascal Comelade. De festivals que inclouran actes relacionats amb el poeta n’hi haurà moltíssims, com ara els Festivals de Poesia de Barcelona, Girona i Lleida, Barnasants, Litterarum, Transvers, la Setmana del Llibre en Català. Tocats de Lletra...

Hi haurà set exposicions alhora per tot el territori: Salvat-Papasseit l’irradiador de l’avantguarda, Homenatge a Joan Salvat-Papasseit 1894-1924, Salvat-Papasseit llibreter, Els llibres del poeta, Poemes il·lustrats de Joan Salvat-Papasseit, Paraules en llibertat: Joan Salvat-Papasseit i Josep Pla i Poemes i manifestos.

Pel que fa a les publicacions, a més de dues edicions de la poesia completa –una d’Edicions 62 i l’altra de Lo Diable Gros i Godall–, hi haurà novetats com El celler de les Galeries Laietanes, de Joan M. Minguet (Vibop), L’esplendor davant l’abisme, d’Agustín Comotto (Comanegra) i, entre d’altres, dues obres per a infants publicades per El Cep i la Nansa, una tria de poemes feta per Jordi Molist, amb il·lustracions de Christian Inaraja, i una altra de la mà de Pere Martí i il·lustrada per Maria Espluga.

La Biblioteca de Catalunya ha digitalitzat la documentació del fons Salvat-Papasseit, que es posarà a disposició dels usuaris en accés obert. I la primera edició de tots els llibres de Salvat-Papasseit ja està disponible al Corpus Literari Digital.

A més, hi haurà jornades d’estudi, conferències, recitals, rutes literàries, activitats per a infants i joves, presentacions, concerts, clubs de lectura, instal·lacions artístiques, tallers de cal·ligrames i poemes visuals... Per estar al dia de la programació amb totes les dades, podeu consultar: cultura.gencat.cat/ca/temes/commemoracions/2024/anysalvatpapasseit/inici/



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA