Arts escèniques

DANSA

El nou director de La Caldera convoca emergència, dissidència i autoria consagrada

Javier Cuevas ha guanyat el concurs per dirigir la fàbrica de creació que gestiona La Caldera, substituint Óscar Dasí

Impulsarà pel barri una festa per moure’s en família i una coral de cant i ball

Javier Cuevas és el nou director de La Caldera, la fàbrica de creació que, físicament va reocupar les antigues sales Renoir el 2016 i que, emocionalment, suma una trajectòria de l’entitat de 29 anys, com a niu de companyies de dansa contemporània. Ja fa anys que s’han convertit en un node indispensable en el sector a Catalunya per crear, i per repensar. Cuevas substitueix Óscar Dasí que en va liderar la programació des del mateix 2016 fins fa poques setmanes. La Caldera reforçarà la relació entre les creacions emergents (donant l’oportunitat a una quinzena de residències durant l’any); buscarà que connecti amb les referències (les que identifiquen i potser les que encara han de descobrir en la recerca) i potenciaran la dissidència des de la programació Neti Neti, performances que dinamiten el sistema cultural i, conseqüentment, el dinamitzen.

La Caldera reforçarà el programa amb el barri. A més de mantenir les línies de col·laboració a través de l’EnResidència, que impulsa l’Icub, també vol convocar les famílies a sessions amb dj’s (Trencapistes, alguns diumenges a matí); vol crear una coral, la Cora, de veu i moviment (entre els socis de La Caldera i també amb el veïnat); i es planteja accions per empoderar usuaris del servei de Salut Mental de Les Corts a través de la dansa.

Cuevas, que en principi, té un mandat de 4 anys, ha construït tot l’any d’activitats, però ja avança que hi ha espais oberts a modificar-lo i ampliar-lo, segons les necessitats i oportunitats que sorgeixin. La primera càpsula de creació en cru (la primera residència que mostra el seu treball després de tres setmanes de recerca) és la de Sara Willa i Maria Tamarit que han investigat sobre la relació del cos i els objectes, des d’escoltar les vísceres a imaginar nous contactes amb els elements de plàstic o una exploració de la veu. Aquest cap de setmana es completa amb Janet Novás que presenta el seu solo Where is Janet? (dissabte, 20h). Es tracta d’una peça en què la intèrpret fa un reset a si mateixa, procura buidar-se per renovar-se artísticament. Diumenge (18h) es projectarà O corno, el film en què la ballarina debutava i amb la que va guanyar el Goya a la Millor Actriu Revelació, fa uns mesos.

El programa actual estableix tres eixos conceptuals: recaure en el cos (la fisicitat com a lloc de resistència davant l’univers individualista i digital); repensar-se (la capacitat de crear sense la dinàmica de la producció i pouant en les arrels de la tradició; i imaginar (empatitzar amb l’altre, connectar amb els altres).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid