Llibres

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Xavier Lloveras presenta ‘Poesia reduïda’, de la col·lecció Josep Pla de la Diputació

L’acte s’ha celebrat a la llibreria Siglantana de la Bisbal

Xavier Lloveras ha presentat aquest matí l’obra titulada Poesia reduïda, a la Llibreria La Siglantana de la Bisbal d’Empordà. Es tracta del volum cinquanta-quatre de la col·lecció Josep Pla de la Diputació de Girona. En l’acte, conduït per l’escriptor Lluís Muntada, l’autor també ha estat acompanyat per Mireia Costa-Pau, cap del servei de Comunicació Cultural de la Diputació de Girona i de Joan-Lluís Lluis, director de la col·lecció Josep Pla.

Poesia reduïda és la unió i la reducció dels dos llibres de poemes que Lloveras va publicar quan era jove: Les illes obstinades (1987) i El test de Rorschach (1992), amb l’afegit de quatre poemes curts. Les illes obstinades començava amb un text optimista de Montaigne que augurava a l’autor que a partir d’aquell moment no deixaria d’escriure mentre hi hagués tinta al món. L’autor diu que després del segon llibre, però, la tinta que m’estava destinada es va estroncar. No per res. “Una narració curtíssima i magnífica de Von Hofmannsthal, la Carta de Lord Chandos, em va aclarir la raó d’ aquest desinterès sobtat: trobava la vida —fins i tot, o sobretot, la vida menuda, de cada dia— massa complexa i massa rica per reduir-la a cap artefacte lingüístic. Fins ara ha estat així, amb les comptades excepcions que he dit. No descarto que la maduresa —no goso dir la vellesa— em porti, com va portar Wittgenstein en el camp de la filosofia, una segona florida poètica diferent de la primera”, ha revelat.

L’autor

Xavier Lloveras (la Bisbal d’Empordà, 1960) ha recorregut, en la seva vida laboral, un gran nombre de feines relacionades amb la literatura: ha estat llibreter a la llibreria Áncora y Delfín; corrector d’estil a l’Avui i a Catalunya Ràdio; corrector editorial; traductor literari (d’Italo Calvino, Milan Kundera, Leonardo Sciascia, Gérard de Nerval i John Banville, entre d’altres) i audiovisual (de Woody Allen, Jean Cocteau o Jean Renoir); crític al Diari de Barcelona, Diario16 i El Periódico, i director literari a Edicions Destino. Actualment té una llibreria de vell a Barcelona. Ha publicat dos llibres de poemes: Les illes obstinades, Premi Carles Riba l’any 1985 (Proa, 1986), El test de Rorschach (Empúries, 1992). I, dins aquesta mateixa col·lecció, el recull de crítica literària El mirall dels llibres (Diputació de Girona, 2017).

La col·lecció Josep Pla de la Diputació de Girona està concebuda per publicar obres literàries i assagístiques de qualitat que estableixin una relació entre la cultura i les terres de Girona. En aquest sentit, aquesta col·lecció treballa en una línia de publicació centrada, d’una banda, en la recuperació d’obres literàries que estan exhaurides i que no es troben en els circuits comercials, i, de l’altra, en la voluntat d’editar materials literaris que, per les seves condicions específiques, difícilment són atesos pel mercat editorial.

La portada l’il·lustra Dibuix de la coberta de Narcís Comadira (Girona, 1942), un dels poetes catalans contemporanis més rellevants que té també una vessant de creació pictòrica important i reconeguda, inspirada en un primer temps pel surrealisme i l’art pop i que ha anat evolucionant cap a una art més figuratiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona