Llibres

albumlàndia

Solidaritat, petja emocional i Sant Jordi

De vegades, els mitjans de comunicació podem oferir un servei més enllà de la informació parlant d’iniciatives culturals amb una finalitat solidària. És el cas de l’àlbum il·lustrat Els vuit mil estels de l’Ànnia (Tramuntana), escrit per Meritxell Margarit, il·lustrat per Txell Darné i amb pròleg de Kilian Jornet.

El llibre explica l’ascensió a l’Everest d’una nena i la seva colla d’amics, presentada com una al·legoria del trajecte emocional que fa la protagonista en la seva lluita contra el càncer. El relat es basa en la història real de l’Ànnia, que amb només sis anys va ser diagnosticada d’un tumor cerebral i va requerir una operació d’urgència amb un pronòstic amb un percentatge baix d’èxit.

El projecte va més enllà de la funció d’un conte i s’ha convertit en una iniciativa educativa i solidària. Amb la compra del llibre es col·labora en la investigació i la divulgació sobre el càncer infantil. Una recerca impulsada per l’Associació 8.000 Estels amb la participació del Vall d’Hebron Institut de Recerca.

Per escriure i il·lustrar aquest conte, les autores van acceptar el repte de recollir les emocions i les peticions de l’Ànnia, a més de buscar punts de vista de l’equip mèdic, docent i terapèutic que l’havia tractada. Té un final feliç, perquè l’Ànnia, que ara té nou anys, juga a bàsquet, esquia i puja muntanyes, de moment no tan altes com l’Everest. El seu Everest simbòlic ja el va coronar i ara val la pena que més gent hi vulgui pujar amb ella a través d’aquest efectiu i bonic àlbum.

Seguint amb els llibres que volen deixar una petja emocional i també amb una protagonista que vol anar ben amunt, ara és el torn de La Teresa se’n va a la Lluna (Estrella Polar). És el debut en literatura infantil de Montse Barderi, escriptora i especialista en estudis de gènere i autora de deu obres, tant literàries com de filosofia pràctica. A més de col·laboradora d’aquest diari. Ramiro Fernández Saus és l’autor de la coberta i les capçaleres dels 26 capítols, més l’epíleg, de l’obra.

Barderi ofereix una novel·la per aprendre a gestionar les frustracions i comprendre que a la vida no tot passa com i quan voldries. La protagonista, la Teresa del títol, vol anar a la Lluna com sigui i per això decideix entrenar-se i, amb el seu amic Pol, construir un coet al jardí de casa –com al conte de Pere Calders, Demà a les tres de la matinada–. S’adonen, però, que les coses no són tan fàcils i que no sempre els desitjos es fan realitat.

I acabarem canviant de registre però amb un de ben oportú en aquestes dates: títols que recreen la llegenda de Sant Jordi.

Cada any hi ha novetats o reedicions en aquest sentit, però n’hem triat només dues –l’espai mana–. La primera és de Comanegra, La llegenda de Sant Jordi de cap per avall, amb text de Tina Vallès i il·lustracions d’Òscar Julve. Té tres característiques especials: l’estructura, capgirada i sorprenent; la rima de Vallès, ben girbada, que atrapa l’atenció de la mainada, i, amb tot això, que l’essència i el sentit del conte es mantinguin. Afegiríem les sempre simpàtiques il·lustracions de Julve. Un drac amb indigestió, un cavaller amb el peu canviat i una princesa distesa amb cara de sorpresa, en són els protagonistes.

La segona novetat és El meravellós, singular i sorprenent Llibre de Sant Jordi, amb text de Jaume Copons i il·lustracions de Liliana Fortuny, un duet d’èxit incontestable amb sèries com L’Agus i els Monstres i Bitmax&Co, que publiquen amb Combel, com ja és habitual. Amb el toc d’humor dels autors i passant del còmic a l’àlbum i al format informatiu, el llibre s’estructura en quatre parts: “Tot el que volíeu saber sobre Sant Jordi, des dels inicis a l’Imperi romà fins als nostres dies”; “La llegenda de Sant Jordi, la princesa i el drac”; “La celebració del dia de Sant Jordi” i, finalment, “Instruccions per lluitar contra un drac, per si mai ho heu de fer”.

Quatre títols que val la pena tenir molt en compte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

arts escèniques

El festival Moujuïc portarà nou propostes de dansa al Castell de Montjuïc

BARCELONA
EQUIPAMENTS

El Museu Pau Casals defensa a Portugal la seva nominació com a millor museu europeu

EL VENDRELL
CULTURA

Mor l’escriptor Paul Auster, un dels grans referents de la literatura nord-americana

cinema

Naomi Kawase, la germana japonesa de Lluís Miñarro

Barcelona
David Verdaguer
Actor

“Les persones no som planes, som polièdriques”

Barcelona
MÚSICA

Pérez Treviño desxifra en un llibre el ‘misteri’ del pianista Josep Colom

BARCELONA
cinema - drama

‘Thriller’ coreà amb segell femení basat en fets reals

cinema - drama / biografia

Maria Montessori, una pedagoga revolucionària

cinema - animació / comèdia

Garfield surt de la zona de confort de gat casolà