Art

Societat

Mor als 84 anys el fotoperiodista Joan Guerrero, ‘un poeta de la imatge’

L’any 1998 va rebre el premi Ciutat de Santa Coloma de Gramenet, el 2009 la Medalla d’Or al Mèrit Artístic de l’Ajuntament de Barcelona i el 2018 el premi Singladura d’Òmnium Cultural

El fotoperiodista de Santa Coloma de Gramanet, Joan Guerrero ha mort aquest matí, a l’edat de 84 anys.

Va néixer a Tarifa (Espanya) i durant els anys del desarrollismo va emigrar amb la família cap a casa nostra. Es va instal·lar al barri del Poble-sec de Barcelona i més tard a Santa Coloma de Gramenet. De seguida va integrar-se en la vida associativa i reivindicativa del municipi. Va començar fent fotografies del seu entorn i una de les seves primeres feines va ser com a col·laborador de la històrica revista Grama (1969).

Durant la dècada dels setanta, el seu compromís social el va propulsar a dur una llarga carrera com a fotoperiodista. Va assumir el repte de mirar als ulls dels qui molts han preferit no veure i va treballar per mitjans com El Periódico, Diario de Barcelona, El Observador i El País. La immigració dels barris més pobres dels afores de Barcelona van ser objecte de la gran majoria de les seves fotografies. Les seves imatges tenien una tendresa especial. Tenia la capacitat de captar l’ànima d’allò que fotografiava i fer sentir la humanitat que aquelles persones desprenien. Entre els companys de professió era considerat un dels millors representants de la fotografia social del país, i el seu amic i excompany Jaume Vidal me’l recorda com “un poeta de la imatge”.

L’any 2009 l’Ajuntament de Barcelona li va fer entrega de la Medalla d’Or al Mèrit Artístic, l’any 2018 Òmnium Cultural el va reconèixer amb el Premi Singladura en un acte ple d’emotivitat, i l’any passat va ser homenatjat pels principals fotoperiodistes del país amb el llibre Guerrer@s, que també va servir per recaptar diners per la fundació Arrels.

Al llarg de la seva trajectòria professional va publicar llibres com Santa Coloma en el corazón; Imatge i Paraula; Santa Coloma, entre la vida i la vida; El parc; Milagro en Barcelona; i Los ojos de los pobres, amb col·laboració amb Pere Casaldàliga. El 2014, David Airob va dirigir el documental La caja de cerillas, que recull el testimoni de Guerrero com a fotoperiodista.

La cerimònia de comiat tindrà lloc demà, dijous, dia 4, a 1/4 de 12 del matí, al tanatori de Santa Coloma de Gramenet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

solidaritat

La campanya Girem full! assoleix 1.037 hores de recerca contra el càncer fomentant la lectura

barcelona
cinema

J. A. Bayona serà membre del jurat del 77è Festival de Canes

BARCELONA
porqueres

La Principal de Porqueres tindrà una placa al parc Manel Saderra i Puigferrer

porqueres
música

Billie Eilish actuarà al Palau Sant Jordi el 14 i el 15 de juny de 2025

barcelona
42 edició de comic barcelona

A la recerca de nous lectors de còmic

Barcelona
Crítica
música

Incògnites del Misteri

GIRONA
Cultura

Mor C.J Sansom, escriptor escocès de novel·les de suspens

art

L’entrada al Museu Picasso de Barcelona serà gratis tots els dijous, divendres i dissabtes al vespre

barcelona
sant jordi

Per Sant Jordi es van vendre dos milions de llibres

Barcelona