Cultura popular

TRADICIONAL

Fira Mediterrània impulsa 20 projectes de renovació del folk des de l’‘Obrador’

Tant l’artista de carrer Sergi Estebanell com la coreògrafa Eulàlia Bergadà confessaven ahir la sorpresa de descobrir un planter de joves balladors i músics interessats a renovar el llegat de la cultura tradicional. Estebanell participa amb l’Esbart Manresà en una acció de carrer, Mil primaveres, que incitarà a la revolta interactuant amb els transeünts. Bergadà, per la seva banda, indaga sobre el llegat amb l’Esbart Sant Martí. Comprova com el conjunt accedeix al risc.

Aquests són només dos dels 20 projectes del programa de suport a la creació i producció Obrador d’arrel, que impulsa Fira Mediterrània per a l’edició d’aquesta tardor. Amb el suport de la direcció general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (350.000 euros destinats a la creació i al Pla d’Impuls de la Dansa i de la Música), i amb la direcció de Jordi Fosas, la xarxa ha incrementat els còmplices fins a sumar 40 equipaments i festivals que fan més sostenible la xarxa de creació.

De la vintena de propostes, dues són internacionals: Il Mediterraneo e La Banda del Sud, amb set músics i una bailaora (quatre d’italians i, dels quatre catalans, un d’origen sirià), volen fer una trobada revelant que el mar uneix, no és pas frontera. La peça també es representarà a Ethnos, un festival a Itàlia que tindrà focus català el 2024 i el 2025, amb les companyies encara a determinar. En l’internacional de dansa es tracta de conviure balladors del Quebec amb Catalunya, d’estils molt diferents però que sempre es troben en el que expressen amb el cos.

Sovintegen els maridatges imprevisibles. Com ara Arnau Tordera (Obeses) amb la Cobla Sant Jordi per crear la Sardana Superstar, amb dramatúrgia de Ferran Dordal i direcció de Judith Pujol. O Marc Parrot amb la Coral Sant Jordi per fer un espectacle que reivindiqui l’Any Clavé, en el 200è aniversari adreçant-lo al públic jove. Un altre projecte sonat és el que inaugurarà el Dansàneu amb IT Dansa, el Cor Jove Nacional de Catalunya, dirigit per Mireia Barrera i Arnau Obiols. Biterna és un homenatge a les minories dissidents a partir de les condemnes per bruixeria. També la revisió del gènere parla a Folk as queer, premi Delfí Colomé, impulsat per Pere Seda (després de L’hereu Riera i Autoodi).

Estebanell i Bergadà confessaven estar sorpresos que la cultura tradicional gaudís de tan bona salut. Fa anys que Fira Mediterrània demostra la seva vitalitat, sobretot gràcies al fet que els músics s’han tret els prejudicis que la partitura folk està caducada. I des de l’arrel indaguen amb les eines i el batec de la contemporaneïtat. La coreògrafa Sara Cano (que treballa amb un grup de joves al Pla d’Impuls de la Dansa) reivindica que, si es presenta un treball de qualitat, ha de tenir cabuda en qualsevol escenari indiferentment del tipus de disciplina i estil que es presenti.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

solidaritat

La campanya Girem full! assoleix 1.037 hores de recerca contra el càncer fomentant la lectura

barcelona
cinema

J. A. Bayona serà membre del jurat del 77è Festival de Canes

BARCELONA
porqueres

La Principal de Porqueres tindrà una placa al parc Manel Saderra i Puigferrer

porqueres
música

Billie Eilish actuarà al Palau Sant Jordi el 14 i el 15 de juny de 2025

barcelona
42 edició de comic barcelona

A la recerca de nous lectors de còmic

Barcelona
Crítica
música

Incògnites del Misteri

GIRONA
Cultura

Mor C.J Sansom, escriptor escocès de novel·les de suspens

art

L’entrada al Museu Picasso de Barcelona serà gratis tots els dijous, divendres i dissabtes al vespre

barcelona
sant jordi

Per Sant Jordi es van vendre dos milions de llibres

Barcelona