Còmic

Cultura

Mor l’estatunidenca Trina Robbins, primera dona a dibuixar còmics de ‘Wonder Woman’

Activista feminista, historiadora, escriptora i dibuixant

La primera dona a dibuixar còmics de Wonder Woman, Trina Robbins, va morir ahir, dia 10, a l’edat de 84 anys, segons ha confirmat el seu espòs i també dibuixant, Steve Leialoha. Va ser una de les representants del que es coneix com a Herstory, un terme feminista que literalment vol dir “la història d’ella”. El seu llegat artístic i reivindicatiu, doncs, la van convertir en una de les personalitats més importants de la història del còmic americà.

Nascuda el 1938 a Brooklyn (Estats Units), en el si d’una família d’immigrants jueus, va començar fent dissenys de moda i va regentar una botiga pròpia al barri novaiorquès East Village. A finals dels anys seixanta va introduir-se dins del món del còmic. Va publicar les seves primeres vinyetes a East Village Other, considerat el primer tabloide dedicat exclusivament al còmic alternatiu. El 1970 va traslladar-se a San Francisco per treballar al diari feminista It ain’t me, babe i, el mateix any, va publicar, juntament amb una amiga, el primer còmic fet íntegrament per dones, It is not me, babe comix. Entre el 1972 i el 1992 va treballar al periòdic Wimmen’s Comix, fet només per dones i que va servir per promoure noves artistes femenines. A més a més, des de les seves pàgines en va sortir publicada la primera història de còmic protagonitzada per una lesbiana.

Durant els anys vuitanta va abandonar el còmic alternatiu per dedicar-se al comercial. L’any 1986 va convertir-se en la primera dona a dibuixar el personatge de Wonder Woman, en un còmic de DC. Va publicar The Legend of Wonder Woman, una sèrie de quatre números amb guió de Kurk Busiek i que homenatjava els còmics originals del personatge dels anys quaranta. A partir d’aquest moment el seu nom es fa més popular. Entre molts altres, també va escriure i dibuixar el personatge infantil de Misty per Star Comics i Eclipse Comics i la sèrie d’aventures per a joves adolescents GoGirl! i Hony West.

Per altra banda, al llarg de la seva trajectòria va escriure diversos llibres sobre dones i còmics, i el 2014 es va convertir en una de les testimonis que va aparèixer al documental She’s beautiful when she’s angry.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

solidaritat

La campanya Girem full! assoleix 1.037 hores de recerca contra el càncer fomentant la lectura

barcelona
cinema

J. A. Bayona serà membre del jurat del 77è Festival de Canes

BARCELONA
porqueres

La Principal de Porqueres tindrà una placa al parc Manel Saderra i Puigferrer

porqueres
música

Billie Eilish actuarà al Palau Sant Jordi el 14 i el 15 de juny de 2025

barcelona
42 edició de comic barcelona

A la recerca de nous lectors de còmic

Barcelona
Crítica
música

Incògnites del Misteri

GIRONA
Cultura

Mor C.J Sansom, escriptor escocès de novel·les de suspens

art

L’entrada al Museu Picasso de Barcelona serà gratis tots els dijous, divendres i dissabtes al vespre

barcelona
sant jordi

Per Sant Jordi es van vendre dos milions de llibres

Barcelona