Música

commemoració

El Govern commemora els 200 anys del naixement de Josep Anselm Clavé

El Govern de la Generalitat commemora els 200 anys del naixement del músic, poeta i polític Josep Anselm Clavé. Durant l’any, hi ha previstes en el marc de l’Any Clavé activitats arreu dels Països Catalans relacionades amb el personatge i amb les societats corals de la Federació de Cors de Clavé: concerts, cantades, publicacions, exposicions, xerrades, conferències, activitats participatives i de col·laboració per a la descoberta de nous materials, entre d’altres. S’enregistrarà una selecció d’obres inèdites de Josep Anselm Clavé, que es posaran a disposició de tothom de manera lliure i gratuïta i el 20 d’abril se celebrarà una cantata juvenil amb més de 800 joves.

La directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Adelaida Moya i Taulés, ha presentat la commemoració acompanyada de la comissària de l’Any, Anna Costal i Fornells. El Govern dedica aquest any commemoratiu a la figura de Clavé per reconèixer-ne la importància i l’impacte dels Cors de Clavé en la societat.

L’acte inaugural de l’Any Clavé tindrà lloc dilluns 6 de maig, a les 18.30 h, a la sala d’actes Oriol Bohigas de l’Ateneu Barcelonès. En l’esdeveniment hi actuarà el grup vocal De Canendi Elegantia, sota la direcció de Francesc Garrigosa, que interpretarà diverses obres de Josep Anselm Clavé.

Entre les activitats, destaca la cantata juvenil El Jove Anselm Clavé, que tindrà lloc a L’Auditori de Barcelona, el dissabte 20 d’abril a les 12 h. Hi participaran més de 800 joves procedents dels conservatoris i escoles de música del país, dues orquestres simfòniques i dos cors històrics claverians. Aquest esdeveniment és en coproducció amb el Departament d’Educació i la Federació de Cors de Clavé.

D’altra banda, s’està treballant en l’elaboració de diversos projectes de divulgació científica sobre la figura de Josep Anselm Clavé amb un enregistrament que inclourà obres inèdites de Clavé i un petit estudi que explicarà la rellevància musical i històrica d’aquest llegat patrimonial. Les partitures s’editaran i se’n podrà fer ús de manera lliure i gratuïta.

Objectius principals

La celebració del bicentenari del naixement de Josep Anselm Clavé vol abordar quatre grans objectius. Primer, situar la trajectòria de Josep Anselm Clavé en el context social i polític del seu temps. Segon, donar a conèixer les seves accions i la seva obra com un projecte global que pretenia transformar l’Espanya contemporània a partir dels valors republicans del segle XIX, molt abans de la irrupció del catalanisme polític i de la idealització o folklorització de la seva figura. Tercer, entendre el seu llegat poètic, musical, periodístic i polític en conjunt, des d’una perspectiva que inclogui tots els àmbits acadèmics que l’han estudiat: la ciència política, la història contemporània, el periodisme, els estudis literaris, la musicologia. I quart, posar en valor l’activitat que les societats corals claverianes han desenvolupat des del segle XIX fins a l’actualitat i el patrimoni documental i musical que es conserva en arxius públics o en les seus socials de les mateixes entitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

solidaritat

La campanya Girem full! assoleix 1.037 hores de recerca contra el càncer fomentant la lectura

barcelona
cinema

J. A. Bayona serà membre del jurat del 77è Festival de Canes

BARCELONA
porqueres

La Principal de Porqueres tindrà una placa al parc Manel Saderra i Puigferrer

porqueres
música

Billie Eilish actuarà al Palau Sant Jordi el 14 i el 15 de juny de 2025

barcelona
42 edició de comic barcelona

A la recerca de nous lectors de còmic

Barcelona
Crítica
música

Incògnites del Misteri

GIRONA
Cultura

Mor C.J Sansom, escriptor escocès de novel·les de suspens

art

L’entrada al Museu Picasso de Barcelona serà gratis tots els dijous, divendres i dissabtes al vespre

barcelona
sant jordi

Per Sant Jordi es van vendre dos milions de llibres

Barcelona