Cultura

Montilla i Tresserras es reuneixen amb els onze candidats del Consell de les Arts

El president de la Generalitat, José Montilla, acompanyat del conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, s'han reunit aquest dissabte amb les onze personalitats proposades pel govern per formar part del primer Consell de la Cultura i de les Arts de Catalunya. Es tracta de la primera presa de contacte conjunt entre el president i els futurs membres de l'ens assessor. La trobada, que s'ha celebrat a porta tancada i on no hi hagut declaracions als mitjans de comunicació, s'ha fet la mateixa setmana en què la Unió de Músics de Catalunya (UMC), expressava el seu profund malestar davant la "nul·la" presència de representants del món de la música en el futur òrgan rector.

Les persones proposades per formar part de l'ens assessor són el filòsof i crític d'art, Xavier Antich; l'arquitecte i activista del disseny, Juli Capella; l'escriptor i crític literari, Jordi Coca; l'humanista i traductor, Manel Forcano; la galerista Chantal Grande; l'advocat i vicepresident de l'Institut Cambó, Francesc Guardans i Cambó; l'actriu i directora de cinema, Sílvia Munt; la gestora cultural i d'art emergent, Marta Oliveras; la crítica d'art Pilar Parcerisas, la realitzadora cinematogràfica, Rosa Vergés, i l'intel·lectual Xavier Bru de Sala.

Tots han estat presents en la reunió, que s'ha celebrat a les dotze del migdia a la al saló Verge de Montserrat del Palau de la Generalitat. Segons han informat fons de presidència, Montilla ha demanat als futurs membres del Consell de la Cultura i de les Arts que treballin per ser un "referent de prestigi internacional" i "un model per a Espanya". El cap del govern també els ha animat a actuar amb "llibertat" i "independència" i els ha demanat que treballin per reforçar "l'admiració de la societat catalana per la seva cultura" i descobrir "nous talents" artístics i creadors.

La candidatura es votarà aquest dimecres al Parlament de Catalunya. El passat 19 de desembre, el president va traslladar al Parlament la seva proposta per a la composició del plenari del Consell de la Cultura i de les Arts. Un cop la cambra ratifiqui la llista, correspondrà al cap del Govern nomenar-ne el president, tal com fixa la Llei, després d'escoltar la opinió dels membres del Consell.

Malestar dels músics
La proposta del govern ha ofès col·lectius com la Unió de Músics de Catalunya (UMC), que dijous va expressar en la lectura d'un manifest el "sentiment d'exclusió", "perplexitat" i "indignació" davant la "nul·la" presència de representants del món de la música en el futur òrgan rector del Consell Nacional de les Arts i la Cultura. El president de la UMC, Antoni Mas, va qualificar el fet com una 'oportunitat històrica perduda'. Fins i tot, membres de l'entitat van demanar que un dels 11 perfils que formaran part del Consell siguin 'solidaris' i renunciïn al seu càrrec en favor 'd'algú representatiu' del món de la música.
 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.