Cultura

La Fura dels Baus reinventa 'Carmina Burana'

La companyia presenta a Barcelona la seva versió, amb unes 25 cançons i una ambiciosa escenografia

La companyia catalana de teatre La Fura dels Baus presenta aquest dimecres i dijous a l'Auditori de Barcelona una versió molt particular de Carmina Burana, un espectacle amb fortes imatges escèniques que reunirà 150 persones sobre l'escenari i que acompanyen les veus de l'Orfeó Pamplonès i de l'Orquestra de Castella i Lleó.

Segons ha assegurat el director de la companyia, Carlus Padrissa, la intenció amb què es va crear l'obra era fer un producte "que arribés a tothom", més barat que l'òpera però de gran qualitat i que pogués ser "transportable". "Volíem una cosa més senzilla que els muntatge operístics", ha afirmat Padrissa. 

Amb el segell de La Fura, Carmina Burana esdevé "una barreja de tots els sentits, com ara un perfum, músics volant, aigua que es converteix en vi, etc". L'espectacle il·lustra i il·lumina la poesia d'uns texts que parlen de desitjos, dels plaers terrenals de viure, del vi, de l'amor passional i de les dones. Tanmateix, a causa de les limitades dimensions dels recintes en els quals es representarà, el muntatge ha hagut d'optimitzar recursos.

L'experiència reuneix unes 25 cançons que troben la seva unitat i continuïtat en un personatge femení, la soprano protagonista. La curiositat és que en aquesta Carmina Burana hi ha dos cantants, una dedicada a la veu i l'altra al cos, cosa que, segons el director, facilita els relleus, el canvi de vestuari i la repetició de números, a més de produir "una simbiosi molt interessant'.
 
Padrissa ha explicat que sobre l'escenari haurà un gran cilindre de deu metres de diàmetre que actuarà a manera de gran pantalla de cinema, i que embolicarà literalment l'Orquestra que quedarà amagada als ulls de l'audiència. Mentrestant, es projectarà sobre el cilindre tota l'obra de principi a fi. "A més, els tres solistes s'enfrontaran a la sensació de cantar submergits en aigua, o elevats per una grua a set metres d'altura", ha avançat el director.

El president d'Ibercamera –l'empresa que produeix l'espectacle–, Josep Maria Prat, ha reivindicat la importància de l'empresa privada en l'art i ha definit Carmina Burana com un "acte de sobiranisme i d'independència artística", en el sentit que s'ha produït "sense més ajudes oficials que l'enginy i la capacitat d'unir voluntats".

Pressupostada en 500.000 euros, la obra es va estrenar l'agost passat al Festival Quinzena Musical de Sant Sebastià. Després del seu pas per Barcelona es presentarà a Pamplona el 12 i 13 de febrer i més endavant viatjarà a Sant Petersburg, Montpeller i Itàlia, amb la voluntat d'arribar a les 100 funcions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
CULTURA

Santa Susanna consolida la programació de petit format amb el vuitè Micròmetre

Santa Susanna
RIPOLLÈS

Cinema Transhumant gira per cinc residències d’avis amb dues pel·lícules

RIPOLL
ÒPERA

El Liceu infla de romanticisme ‘top’ el tràgic destí d’‘Adriana Lecouvreur’

BARCELONA
Emili Bayo
Novel·lista

“Tota la novel·la és plena d’homenatges i referències culturals”

Barcelona
música

L’Estadi Olímpic inicia la temporada de grans concerts

Barcelona
música

Parellop obre amb ‘Una llum al camí’ una sèrie de singles que sortiran al llarg del 2024

girona
Cinema

CIMA i l’Eram projecten vuit curts amb perspectiva de gènere

Girona
música

‘Despechá’, de Rosalía, supera els mil milions d’escoltes a Spotify

Barcelona
Cultura

Comencen les obres de restauració de la catedral de Tortosa

Tortosa