Cultura

Ricard Torrents creu que la ciència s'ha de fer en català perquè si no la llengua catalana queda mutilada

El candidat a la presidència de l'IEC creu que la institució ha de ser més que una acadèmia de la llengua

El candidat a la presidència de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), Ricard Torrents, ha dit que considera que la ciència s'ha de fer en català, perquè si no la llengua catalana queda mutilada. "Penso que la missió és, d'una banda, fer d'acadèmia de la llengua, però de l'altra, té el conjunt de les altres seccions, que tenen la missió de fer ciència en català, per tant, producció científica en català, que no vol dir que no tingui projecció internacional", ha dit Ricard Torrents, que ha afegit que l'IEC té una funció que li és pròpia, que és la producció de ciència en català.

Torrents ha explicat en una entrevista a Catalunya Ràdio que el seu programa es desenvolupa a través dels eixos de l'eficiència, la proximitat i la transversalitat. Quant a l'eficiència considera que l'IEC disposa de mitjans com no havia disposat mai, "sobretot a partir de Laporte, que va aconseguir un contracte programa que quintuplicava els recursos, però no hi ha els resultats que hi hauria d'haver. L'eficiència pot ser molt superior a la que és en tots els àmbits", ha assegurat. "És qüestió d'establir prioritats i triar les persones que poden treure tot el potencial de l'Institut", ha dit.

Quant a la proximitat, ha assenyalat que hi ha d'haver "més acostament a les persones i a cada un dels membres de l'Institut i moltes vegades no hi ha a penes connexió des de les instàncies de govern cap a la gent que és a la trinxera". També ha afegit que "l'Institut ha quedat compartimentat entre la direcció i els qui hi treballen". Considera que el col·lectiu de 110 treballadors que hi ha a l'institut necessita un govern més pròxim.

Quant a la transversalitat, "no practiquem la transdisciplinarietat", ha dit, i ha afegit que funciona tot "com una mena de trencaclosques que no aconseguim que tingui una connexió" i ha defensat que hi hauria d'haver projectes que incloguessin les diferents seccions.

Considera que s'ha aprofitat el centenari de l'IEC per donar-lo a conèixer d'una forma general, però no s'ha fet prou per donar-lo a conèixer en el món dels instituts, de les universitats i en el món de la ciència.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona