Cultura

Mor l'excampió mundial d'escacs Bobby Fischer

Decés

El nord-americà Bobby Fischer, figura llegendària dels escacs mundials, ha mort aquest divendres als 64 anys després d'una llarga malaltia, segons ha informat la ràdio nacional d'Islàndia (RVU), on vivia des del març del 2005 refugiat de la justícia del seu país.
En concret, i segons l'edició digital del diari islandés Morgunbladid, Fischer ha mort a casa seva a Reykjavík, on va tornar el mes passat després d'estar ingressat en un hospital de la capital durant els mesos d'octubre i novembre.

A la capital islandesa va disputar el 1972 una trobada històrica pel campionat mundial contra el soviètic Boris Spassky, considerat "l'enfrontament del segle", amb una clara connotació política en el context de la Guerra Freda.

Però ja no va tornar a jugar més partides oficials: el 1975, quan va haver de defensar el títol davant de l'aspirant Anatoly Karpov, va plantejar exigències inacceptables per a la FIDE, que li va retirar el títol per incompareixença.

Fischer, que durant anys va viure retirat de l'atenció pública, va arribar a Islàndia després que aquest país, on era molt popular des del seu duel amb Spassky, va facilitar la seva posada en llibertat concedint-li la ciutadania després d'estar 8 mesos retingut en un centre japonès per a immigrants il·legals.

Detingut a Tòquio
El jugador d'escacs va ser detingut a Tòquio el juliol del 2004 per intentar usar un passaport revocat pels Estats Units, que tenia dictada una ordre de recerca i captura des del 1992 per violar una prohibició del govern de viatjar a l'antiga Iugoslàvia i desenvolupar una activitat econòmica allà. Enmig de la Guerra dels Balcans, Fischer no va fer cas de l'ordre i va viatjar a Belgrad per jugar contra Spassky a canvi de 3 milions de dòlars.

Durant la seva captivitat a Tòquio, Fischer va qualificar la retenció de "segrest" organitzat pel president dels EUA, George W. Bush, i el seu "titella", el llavors primer ministre japonès, Junichiro Koizumi.

Fischer havia estat campió júnior dels Estats Units als 13 anys i de l'Open dels Estats Units als 14. Als 15 anys es va convertir en el mestre internacional més jove del món.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça MargaridaXirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic